Ostalo

Sedmi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj

Objavljeno 02.03.2020.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo

U Hrvatskoj je potvrđen još jedan slučaj oboljele osobe od novog koronavirusa, a riječ je o bliskom kontaktu osobe iz Rijeke, objavio je u nedjelju Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske.
Sedmi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj
 

U Hrvatskoj su zabilježena tri slučaja oboljelih u Zagrebu i četiri u Rijeci.

Svi su pod zdravstvenim nadzorom.

Iz Stožera civilne zaštite su apelirali na sve koji su bili na područjima zahvaćenim novim koronavirusom da u interesu javnog zdravlja ne dolaze na javna okupljanja.

Apel se odnosi na osobe koje su bile na području Kine, Japana, Hong Konga, Singapura, Južne Koreje, Irana te talijanskih pokrajina Lombardija, Veneto, Emilia Romagna i Piedmont.

Stožer je dao i preporuku da se građani pri pozdravljanju ne rukuju, jer je to mogući način prijenosa virusa.

Iz Stožera civilne zaštite izvijestili su da osobe u tranzitu kroz Hrvatsku ne prolaze proceduru stavljanja pod epidemiološki nadzor sukladno uputi Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, kao i da je Epidemiološka služba pripremila uputu za vozače koji se nalaze u dnevnim migracijama s epidemiološki ugroženih područja.

Svi građani koji imaju simptome prehlade, a nisu unazad 14 dana bili u Kini, Hong-Kongu, Japanu, Južnoj Koreji, Singapuru, Iranu i Talijanskoj Republici (pokrajine Lombardija, Veneto, Emilia Romagna i Piedmont) ne trebaju se javljati liječnicima-epidemiolozima, već mogu kontaktirati svog liječnika obiteljske medicine.

Osobe koje su unazad 14 dana boravile u navedenim državama, a ne kašlju, nemaju povišenu temperaturu ili druge znakove prehlade, trebaju se javiti nadležnom liječniku-epidemiologu čiji broj mogu dobiti preko županijskih centara 112, dok osobe koje kašlju i imaju povišenu temperaturu i druge znakove prehlade, a boravile su unutar 14 dana u navedenim državama, imaju obvezu javiti se nadležnom liječniku-epidemiologu radi daljnjih uputa.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.