Ostalo

Deset oboljelih od koronavirusa

Objavljeno 05.03.2020.

Ministarstvo zdravstva

U Hrvatskoj je u srijedu potvrđen deseti slučaj zaraze koronavirusom, a ministar zdravstva Vili Beroš rekao je kako Nacionalni stožer civilne zaštite do sada nije proglasio opasnost od epidemije.
Deset oboljelih od koronavirusa
 

Bolesnik se nalazi u Varaždinu, a riječ je o vozaču kamiona koji se 29. veljače vratio iz Italije.

U tijeku je 266 testiranja.

Za devet osoba još nije gotovo, ali nema kliničkih pokazatelja koji bi sugerirali da će ubrzo biti novih pozitivnih.

Ministar je rekao da je u Hrvatskoj epidemiološka situacija relativno mirna te da se u Europi, po hrvatskom primjeru, aktiviraju slični stožeri civilne zaštite.

Upitan trebaju li se pooštriti zaštitne mjere kako se ne bi događalo više slučajeva zaraze transportnih radnika, odgovorio je da s obzirom na broj transportnih radnika koji svakodnevno prelaze granicu u oba smjera, jedan zaraženi nije statistički relevantan.

Razmatraju sve druge mjere, no, ističe, one će u prvom redu ovisiti o epidemiološkoj situaciji u Italiji.

Rekao je da su talijanske kolege počeli poduzimati aktivnije mjere zaštite svog stanovništva, što će Hrvatskoj olakšati obranu od epidemije.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić istaknula je da su svi pacijenti za sada dobro te da većina više nema simptome.

Upitana postoji li mogućnost da stvarna brojka zaraženih u Hrvatskoj veća, odgovorila je da u svakoj infektivnoj bolesti postoji jedan broj ljudi koji jednostavno prebole bolest ili se inficiraju tako da gotovo nemaju manifestne oblike bolesti.

"To zovemo asimptomatskim infekcijama i dokazane su u svim infekcijama, prema tome za očekivati je da mogu biti i u ovoj. Oni u pravilu ne budu najčešće ugroza za druge ljude. Međutim, i tu treba zadrška jer se radi o novoj bolesti", rekla je Markotić.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak rekao je da će svi kontakti desetog zaraženog biti stavljeni pod nadzor.

S obzirom na brojne upite iz raznih institucija i sektora, istaknuo je da su napravili dodatna uputstva, od kojih su neka za zatvorski sustav i sportske aktivnosti.

Pomoćnik ministra unutarnjih poslova Damir Trut rekao je da Stožer nije donio odluke o generalnim zabrana, nego savjetuje građane da se strogo pridržavaju preporučenih preventivnih mjera vezano uz higijenu ruku i samoizolacije, za one kojima je propisana, te da svi kojima to nije nužno ne idu u područja zahvaćena epidemijom.

Pridržavanjem propisanih mjera građani čuvaju svoje zdravlje, ali i zdravlje svojih članova obitelji, suradnika i šire zajednice, istaknuo je.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.