Ostalo

35% osmogodišnjaka ima višak kilograma

Objavljeno 05.03.2020.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Debljina je galopirajuća pandemija, u Hrvatskoj čak 35% osmogodišnjaka ima višak kilograma, po čemu smo na visokom petom mjestu od 39 europskih zemalja, istaknuto je u srijedu na skupu u povodu Svjetskog dana debljine.
35% osmogodišnjaka ima višak kilograma
 

Muškarci u Hrvatskoj su prvi po debljini u Europi, a projekcije za idućih 30 godina govore da će debljina biti prva bolest koja bi mogla ugroziti očekivano trajanje života, odnosno skratiti ga za čak 3,5 godine, rečeno je na simpoziju "Croatian obesity", forumu posvećenom metaboličkom sindromu u djece.

U Europi su najvitkiji sjevernjaci, a najdeblji južnjaci, pri čemu su najdeblji dječaci u mediteranskim zemljama - čak ih je 42% s prekomjernom tjelesnom masom.

Uzroci za to su višestruki - među djecom na jugu se više ne prakticira mediteranska prehrana, sve više je djece koja previše sjede i premalo se igraju vani, a svoj danak uzimaju i kompjuteri i igrice.

Podaci HZJZ-a pokazuju da 33% dječaka i 20% djevojčica ima prekomjernu težinu ili je pretilo.

Njih oko 60% doručkuje svakog dana, 45% konzumira voće svakog dana, a tek 39% dječaka i 26% djevojčica bavi se nekim tjelesnom aktivnošću barem 60 minuta dnevno.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.