Ostalo

Buka povezana s hipertenzijom i dijabetesom

Objavljeno 18.03.2020.

HealthDay

Izloženost buci prouzročenoj prometom je u istraživanju provedenom u Kanadi povezana s povećanjem rizika za povišeni krvni tlak i šećernu bolest, objavio je Journal of the American Heart Association.
Buka povezana s hipertenzijom i dijabetesom
 

Znanstvenici s instituta ICES su se koristili podacima prikupljenima od oko milijun stanovnika Toronta starijih od 35 godina.

Prateći sudionike istraživanja u razdoblju od 15 godina, znanstvenici su izračunali kako je svako povećanje buke prouzročene prometom za 10 decibela povezano s 8%-tnim povećanjem broja novih slučajeva dijabetesa te 2%-tnim povećanjem broja novih slučajeva hipertenzije.

Uočeno povećanje rizika je bilo neovisno o posljedicama onečišćenja zraka i socioekonomskim čimbenicima.

S druge strane, rizik zbog buke je bio izraženiji kod žena, osobito onih mlađe dobi.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.