Ostalo

Protokol testiranja na COVID-19

Objavljeno 23.03.2020.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) je objavio kod kojih osoba je indicirano testiranje na COVID-19/SARS-CoV-2:
Protokol testiranja na COVID-19
 

1. osobe sa postavljenom sumnjom na COVID-19 prema važećoj definiciji

2. potvrđeni slučajevi COVID-19/SARS-CoV-2 infekcije u svrhu potvrde negativizacije

Prioritetne skupine za testiranje su:

a) Osobe koje zbog svojih osobina, prvenstveno zanimanja, imaju visok potencijal širenja bolesti na osjetljive skupine

-zdravstveni djelatnici i hospitalizirani bolesnici, prvenstveno sa teškom akutnom respiratornom infekcijom (SARI) koja se ne može protumačiti drugom etiologijom: svi SARI pacijenti u jedinicama intenzivnog liječenja (JIL) te na ostalim bolničkim odjelima, bolesnici hospitalizirani zbog nekog drugog hitnog stanja, a imaju i simptome i/ili znakove akutne respiratorne infekcije
-štićenici i djelatnici domova za starije i nemoćne te ostalih ustanova socijalne skrbi

b) Osobe koje zbog svojih osobina imaju visok potencijal zaražavanja velikog broj ljudi s rizikom brzog širenja infekcije i stvaranja klastera

-zatvorenici,
-izbjeglice i tražitelji azila
-beskućnici,
-pripadnici etničkih/kulturoloških skupina čiji način života pogoduje prijenosu bolesti kapljičnim putem i direktnim kontaktom i sl.

c) Simptomatske osobe s povećanim rizikom teškog oblika bolesti i komplikacija: osobe u dobi od 65 godina i više,osobe s kroničnim bolestima (dijabetes melitus, karidiovaskularne bolesti, kronične plućne bolesti, imunokompromitirana stanja, kronična bubrežna bolest)

d) Ako se u zdravstvenoj ustanovi uoči grupiranje respiratorne bolesti koja se ne može protumačiti drugom etiologijom, potrebno je testirati uzorke jedne do tri osobe po grupiranju.

e) Zdravstveni i drugi djelatnici s povećanim rizikom širenja infekcije među vulnerabilnim skupinama, s potvrđenom bolesti COVID-19/SARS-CoV-2 u svrhu potvrde njihovog izliječenja i mogućnosti povratka na radno mjesto

-Osoba s potvrđenim COVID-19 koja nema simptome i znakove bolesti te po prestanku simptoma ima 2 negativna RT-PCR nalaza na SARS-CoV-2 u razmaku od najmanje 24 sata smatra se izliječenom osobom

-Za simptomatske pacijente koji se klinički brzo oporave (nestanak svih simptoma i znakova bolesti unutar 7 dana od pojave prvih simptoma), kontrolne uzorke uzeti najranije 7 dana nakon početka bolesti ili nakon najmanje 3 dana afebriliteta (bez upotrebe antipiretika)

-Retestiranje asimptomatskih osoba sa potvrđenom SARS-CoV-2 infekcijomu svrhu potvrde negativizacije preporučuje se provesti najmanje 14 dana nakon inicijalnog prvog pozitivnog testa.

-zbog sve više dokaza o fekalnom izlučivanju virusa u rekonvalescenata, takve pacijente, a naročito djecu, treba pri otpustu iz bolnice uputiti na potrebu striktnog provođenja higijenskih mjera kako bi zaštitili svoje ukućane

Osobu u koje se postavi indikacija za testiranje na COVID-19 treba staviti u (samo)izolaciju do pristizanja nalaza.

U slučaju pozitivnog nalaza, osoba ostaje u izolaciji sve do izlječenja tj. negativizacije nalaza.

Zdrave, asimptomatske osobe, uključujući asimptomatske bliske kontakte oboljelih osoba s potvrđenom bolesti COVID-19, rutinski se ne testiraju.

Izuzetak je testiranje asimptomatskih zdravstvenih i drugih djelatnika s povećanim rizikom širenja infekcije među vulnerabilnim skupinama na kraju završene 14-dnevne samoizolacije zbog bliskog kontakta sa potvrđenim COVID-19/SARS-CoV-2 u svrhu potvrde odsutstva SARS-CoV-2 infekcije.

Definicija sumnje na COVID-19 koja zahtijeva laboratorijsko testiranje

1) Pacijent sa znakovima i simptomima akutne respiratorne infekcije (nagli početak barem jednog od slijedećeg: kašalj, povišena tjelesna temperatura, kratkoća daha) i nije moguće objasniti simptome drugom etiologijom i putovao je ili boravio u zemlji/području s lokalnom ili raširenom transmisijom bolesti unazad 14 dana prije početka bolesti.

ili

2) Pacijent s bilo kojim simptomima respiratorne bolesti koji je unazad 14 dana od početka simptoma bio u bliskom kontaktu s bolesnikom koji je klasificiran kao vjerojatan ili potvrđeni slučaj COVID-19

ili

3) Pacijent s teškom akutnom respiratornom infekcijom - povišena tjelesna temperatura i barem jedan od znakova respiratorne bolesti (tj. kašalj, kratak dah) koja zahtijeva hospitalizaciju, a koja se ne može objasniti drugom etiologijom

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(1)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.