Ostalo

Stručnjaci upozoravaju na tjelesnu neaktivnost

Objavljeno 22.04.2020.

Kineziološki fakultet u Zagrebu

Stručnjaci sa zagrebačkog Kineziološkog fakulteta upozoravaju na velike probleme koji dolaze nakon samo 30 dana tjelesne neaktivnosti.
Stručnjaci upozoravaju na tjelesnu neaktivnost
 

Istraživanje provedeno u cijelom svijetu pokazuje značajan pad aktivnosti ljudi tijekom pandemije izazvane širenjem koronavirusa, a u Hrvatskoj je zabilježeno smanjenje aktivnosti na otvorenom od 21% u odnosu na isto vrijeme prošle godine.

Nakon samo 30 dana tjelesne neaktivnosti dolazi do značajnog slabljenja funkcija srca i žila, narušava se metabolizam glukoze, smanjuje se gustoća kostiju i količina mišića, upozoravaju stručnjaci.

Minimalna količina kretanja u jednom danu ne bi smjela biti manja od 5000 koraka, a 10000 koraka se smatra optimalnom količinom kretanja.

Hrvatski kineziolozi upozoravaju da nakon dvotjedne neaktivnosti značajno opada maksimalan primitak kisika, ali ako opterećenja dolaze u pravo vrijeme, adaptacija će biti pozitivna.

Za početak te pozitivne prilagodbe dali su i nekoliko preporuka:
Pokušajte svakih 30-60 minuta sjedenja prekinuti kratkim ustajanjem i istezanjem.

Zavolite stepenice, 10 katova dnevno za početnike, a 20 i više katova za napredne.

U slučaju dugog sjedenja ili ležanja napravite nekoliko vježbi mobilnosti i aktivacije mišića koji vas drže uspravnima.

Svaki dan vježbanjem podignite frekvenciju srca, način i trajanje prilagodite trenutnoj tjelesnoj formi.

Uključite vježbe disanja.

Vodite računa o uravnoteženoj prehrani, unosu tekućine i kvalitetnom snu.

Kineziolozi ističu da je ovo idealno vrijeme za promjenu i podizanje razine aktivnosti jer se za nekoliko tjedana očekuje vraćanje mnogih obaveza koje traže izlazak iz kuće.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.