Ostalo

Cerebralna paraliza kod 3% populacije

Objavljeno 06.05.2020.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Cerebralna paraliza (CP) je grupa neprogresivnih poremećaja pokreta i položaja uzrokovana prirođenom anomalijom ili oštećenjem nezrelog mozga.
Cerebralna paraliza kod 3% populacije
 

Neki od simptoma i znakova cerebralne paralize su: slaba napetost ili mlohavost mišića, nesposobnost sjedenja bez potpore u dobi od 8 mjeseci, upotreba samo jedne strane tijela, poteškoće hranjenja, jaka iritabilnost, odsutnost osmijeha, pri čemu konačnu dijagnozu cerebralne paralize postavljaju neuropedijatar i fizijatar.

Cerebralna paraliza je dijagnoza koja je povezana sa raznim stupnjevima invaliditeta, pri čemu je u RH, u Registru osoba s invaliditetom, registrirano 20939 osoba koje imaju znatno oštećenje i invaliditet temeljem te dijagnoze.

S obzirom na činjenicu da po nekim rezultatima međunarodnih istraživanja oko 3% stanovništva ima neku formu cerebralne paralize, što bi bilo oko 130000 osoba u Hrvatskoj, bilo bi potrebno osigurati sustavno praćenje učestalosti jer se u Registru osoba s invaliditetom prate podaci samo za teže forme ove dijagnoze.

Hrvatski savez udruga cerebralne i dječje paralize redovito obilježava 5. svibanj kao Nacionalni dan osoba s cerebralnom paralizom, s ciljem senzibiliziranja javnosti o pitanjima s kojima se suočavaju osobe s cerebralnom paralizom u svakodnevnom životu.

Problemi osoba s cerebralnom paralizom, njihovih obitelji i osoba koje o njima skrbe, još uvijek nisu dovoljno poznati i prepoznati pri čemu je zadatak cijeloga društva osigurati uvjete za izjednačavanje mogućnosti i unapređenje kvalitete života za ovu posebice vulnerabilnu populaciju.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.