Ostalo

Ublažene mjere za ulazak u RH

Objavljeno 11.05.2020.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Kod ulaska u RH za hrvatske državljane ne provodi se više mjera samoizolacije u trajanju od 14 dana već im prilikom ulaska granična policija uručuje letak s uputama HZJZ-a.
Ublažene mjere za ulazak u RH
 

Preporučuje se da ograniče kontakte s drugim osobama te da izvan svoje kuće obavljaju samo najnužnije i neodgodive poslove tijekom 14 dana od dana ulaska u RH.

Ako strani državljanin ima namjeru prijeći državnu granicu mora zadovoljiti jedan od sljedećih uvjeta - da posjeduje dokumentaciju kojom dokazuje vlasništvo nekretnine u RH ili plovila, da dolazi na sprovod, da posjeduje dokumentaciju kojom dokazuje poziv gospodarskog subjekta u RH, interes gospodarskog subjekta za njihov dolazak ili poziv na poslovni sastanak.

Svi ostali strani državljani koje imaju neki poslovni razlog, a nemaju odgovarajuću dokumentaciju svoju namjeru ulaska trebaju najaviti na e-mail adresu: uzg.covid@mup.hr te će im se u najkraćem roku odgovoriti na taj zahtjev.

Takve osobe su dužne svesti kontakte s drugima na minimum i pridržavati se uputa o smanjenju rizika od prijenosa bolesti, tijekom 14 dana od dana ulaska u RH mjeriti tjelesnu temperaturu u jutarnjim satima te ako je viša od 37,2 Celzijeva stupnja i ako imaju bilo koje znakove bolesti, trebaju se telefonom javiti izabranom liječniku obiteljske medicine ili teritorijalno nadležnom epidemiologu.

Ako osobe po ulasku u Hrvatsku razviju simptome bolesti trebaju ostati u svom smještaju i javiti se telefonom domaćinu, tj. organizatoru njihova dolaska koji obavještava epidemiologa ili nadležnog liječnika primarne zdravstvene zaštite, a izvan njihova radnog vremena poziva hitnu medicinsku službu ili telefonom kontaktira najbližu COVID ambulantu.

Ako pri ulasku u Hrvatsku osoba ima znakove bolesti, granična policija će obavijestiti sanitarnog inspektora. Takvim osobama preporučuje se da ne ulaze u RH, a ako iz neodgodivih razloga ipak moraju prijeći državnu granicu upućuju se najkraćim putem u nadležnu zdravstvenu ustanovu na testiranje i liječenje, odnosno, na testiranje i u izolaciju.

Osobe koje imaju povišenu tjelesnu temperaturu i simptome akutne respiratorne infekcije trebaju odgoditi svoj dolazak u Hrvatsku.

Hrvatski i strani državljani mogu zatražiti dodatne informacije i pojašnjenja na info broju 112 ili 113.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.