Treća dob

E-konferencija o zdravlju starijih osoba

Objavljeno 04.06.2020.

Vlada RH

Osobe starije životne dobi imaju povećane potrebe za zdravstvenim uslugama što utječe na održivost zdravstvenih sustava, a pandemija koronavirusa pokazala je važnost njihove zaštite od zaraznih bolesti, istaknuto je u srijedu na međunarodnoj zdravstvenoj konferenciji BFHA 2020.
E-konferencija o zdravlju starijih osoba
 

Riječ je o konferenciji "Better Future of Healthy Ageing 2020" koja se održava u Zagrebu.

U svijetu je u 2019. godini bilo 703 milijuna osoba starijih od 65 godina, a tijekom sljedeća tri desetljeća predviđa se da će broj osoba starijih od 65 godina biti i veći od 1,5 milijardi.

Najčešće bolesti s kojima se stariji susreću su bolesti kardiovaskularnog sustava, neurodegenerativne bolesti i druge nezarazne kronične bolesti.

Međutim, u epidemiji koronavirusa ispostavilo se da postoji i velika opasnost od zaraznih bolesti jer ih stariji teže podnose.

Konferencija "Bolja budućnost za zdravo starenje 2020" najveća je znanstvena konferencija u sklopu hrvatskog predsjedanja Vijećem EU u kojoj sudjeluje više od 600 vodećih znanstvenika i stručnjaka iz 30 zemalja.

E-konferencija traje tri dana, a glavne teme tiču se starenja i problema s kojima se osobe starije životne dobi nose, novih tehnologija koje starijima olakšavaju život te pitanja održivosti zdravstvenog sustava.

Cilj je potaknuti istraživanja, provedbu i povećati inovacije za upravljanje zdravljem i dobrobiti starenja stanovništva.

BFHA2020 se održava u organizaciji Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, na poticaj i u suradnji s Ministarstvom znanosti i visokog obrazovanja, pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske, a financirana je bespovratnim sredstvima iz programa EU za istraživanje i inovacije Horizon 2020.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(1)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.