Ostalo

KoHOM o ispričnicama

Objavljeno 01.09.2020.

KoHOM

Iz Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) je priopćeno kako obiteljski liječnici nisu u mogućnosti dugotrajno osloboditi učenike nastave već je ta odluka u nadležnosti specijalista školske medicine.
KoHOM o ispričnicama
 

Odlukom o provedbi preventivno-odgojnih mjera zdravstvene zaštite u osnovnim i srednjim školama razdvojila se preventivna i kurativna zdravstvena zaštita školske djece.

Tom odlukom poslove provedbe preventivno-odgojnih mjera školske djece i mladeži obavljaju doktori medicine - specijalisti školske medicine pri županijskim Zavodima za javno zdravstvo, dok brigu o liječenju bolesne djece preuzimaju liječnici specijalisti obiteljske medicine.

Kao i do sada u slučaju kraćih bolesti populacije školske djece, liječnici obiteljske medicine preuzet će liječenje i praćenje bolesnika iz školske populacije i izdavat će potvrde (ispričnice) za akutne bolesti te populacije duže od 3 dana, a prema osobnoj i stručnoj procjeni i temeljem pregleda.

Glede smjernica HZJZ-a, za svaku izrazito vulnerabilnu osobu ili osobu koja dijeli kućanstvo s izrazito vulnerabilnom osobom, izabrani liječnik opće/obiteljske medicine izdat će potvrdu o zdravstvenom stanju, postojećim kroničnim bolestima, ispis iz kartona (djelatnika, djeteta) temeljem koje će konačnu odluku o pohađanju nastave/radu na radnom mjestu djelatnika u predškolskoj/školskoj ustanovi, potrebi izuzeća od nošenja maske i ostalim budućim odrednicama i odlukama HZJZ-a za učenike donositi djelatnost nadležne školske medicine u suradnji s konkretnom školom i nadležnim epidemiologom.

Zahtjev za potvrdom lokalna škola treba podnijeti izabranom liječniku obiteljske medicine školskog djeteta ili zaposlenika.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.