Ostalo

Prekogranična usluga e-recepta

Objavljeno 04.09.2020.

HZZO

Od kraja kolovoza 2020. Estonija, Portugal, Finska i Hrvatska šire set dostupnih usluga putem digitalne infrastrukture usluga e-Zdravlja (eng. eHealth Digital Service Infrastructure).
Prekogranična usluga e-recepta
 

Time će građani Hrvatske koji putuju u Estoniju, Finsku ili Portugal temeljem e-recepta koji je propisan u Hrvatskoj moći podići svoje lijekove u zemlji putovanja, pouzdajući se u prekograničnu razmjenu podataka između dvije zemlje.

Građani Finske, Estonije i Portugala koji putuju u Hrvatsku temeljem e-recepta propisanog u svojoj državi prebivališta moći će podići svoje lijekove u Hrvatskoj.

Podaci o pacijentu i receptu se prenose iz nacionalne infrastrukture zemlje prebivališta u ljekarnu u zemlji putovanja preko nacionalnih kontaktnih točaka (NCP), ukoliko je pacijent za to dao suglasnost u zemlji prebivališta i ukoliko pacijent potvrdi ljekarniku u zemlji putovanja pravo na pristup njegovim zdravstvenim podacima.

Ljekarnik evidentira izdavanje lijeka i time dostavlja podatke o izdanom lijeku putem nacionalnih kontaktnih točaka prema nacionalnoj infrastrukturi u zemlji prebivališta pacijenta.

Pacijent plaća ukupni iznos traženog lijeka te ima mogućnost zatražiti povrat tog iznosa od svog osiguravatelja po povratku u zemlju prebivališta.

Za građane Hrvatske usluga je dostupna u inozemstvu ako je pacijent putem Portala zdravlja dao privolu za preuzimanje recepta u drugim državama EU.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(1)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.