Ostalo

Manje kolonoskopija zbog epidemije koronavirusa

Objavljeno 07.09.2020.

Hrvatsko gastroenterološko društvo

U hrvatskim bolnicama su u prvih šest mjeseci ove godine napravljene 15443 kolonoskopije, za trećinu manje nego u istom razdoblju lani, kada ih je bilo 22638.
Manje kolonoskopija zbog epidemije koronavirusa
 

Zbog epidemije koronavirusa je na 20% smanjen odaziv na Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva, upozoravaju iz Hrvatskog gastroenterološkog društva.

Rak debelog crijeva je među malignim bolestima čija učestalost najviše raste, pa dnevno od njega u Hrvatskoj oboli desetak ljudi, a šest osoba umre.

Kolonoskopija je standardna pretraga koja otkriva promjene na debelom crijevu i karcinom kada je još u ranoj, neprepoznatiljivoj fazi.

Hrvatska od 2007. provodi program ranog otkrivanja raka, a prije pojave koronavirusa je odaziv na njega iznosio oko 30%.

Naročito je vidljiv pad broja kolonoskopija koje su posljedica testiranja u okviru provedbe Nacionalnog programa, kada se osobe kod kojih se utvrdi pozitivan test na nevidljivu krv u stolici upućuje na kolonoskopski pregled u bolnicu.

U prvih pet mjeseci prošle godine napravljeno je 2281 takvih kolonoskopija, a ove godine u istom razdoblju 1472.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo od siječnja do kraja svibnja poslao je 225345 pozivnih pisama za testiranje na adrese građana određenih godišta, koji su obuhvaćeni programom.

Interes za testiranje pokazalo je njih 58305, kojima su zatim dostavljeni testovi.

No, uzorke je poslalo njih 31398, a među njima su 1082 (3,45%) uzorka bila pozitivna na krv u stolici.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.