Ostalo

Nagrada za Nadzirano četkanje zubi u vrtićima i školama

Objavljeno 08.09.2020.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Pilot-projekt Nadzirano četkanje zubi u vrtićima i školama dobitnik je nagrade FDI Smile Award 2020 koju Svjetska udruga dentalne medicine (FDI World Dental Federation) dodjeljuje svojim redovitim ili pridruženim članovima u svrhu promicanja preventivnih aktivnosti na lokalnoj razini.
Nagrada za Nadzirano četkanje zubi u vrtićima i školama
 

Nagrade se dodjeljuju inovativnim i održivim projektima koji su aktivno usmjereni promicanju oralnog zdravlja i prevenciji oralnih bolesti uz naglasak na edukaciju.

Nominacije se dodjeljuju u travnju svake godine, dok se dodjela nagrada održava tijekom Generalne skupštine na Svjetskom stomatološkom kongresu FDI. Ove godine, s obzirom na aktualnu pandemiju COVID-19, objava pobjednika FDI Smile Award 2020 održat će se tijekom organizirane svečane online-dodjele nagrada koja bi se trebala održati tijekom rujna na Svjetskom stomatološkom kongresu FDI u Šangaju, a nagradu će primiti Hrvatsko stomatološko društvo Hrvatskog liječničkog zbora kao član Svjetske udruge dentalne medicine.

Glavni organizatori nagrađenog pilot-projekta su Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Nacionalno povjerenstvo za dentalnu medicinu Ministarstva zdravstva u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja, Agencijom za odgoj i obrazovanje, Hrvatskom komorom dentalne medicine, Stomatološkim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatskim stomatološkim društvom.

Nadzirano četkanje zubi provodilo se u 10 osnovnih škola i 11 vrtića iz 6 županija - Osječko-baranjske, Brodsko-posavske, Splitsko-dalmatinske, Međimurske, Zagrebačke i Grada Zagreba - u školskoj godini 2018./2019.

Ukupno je sudjelovalo 987 djece u dobi od 3 do 7 godina.

85% djece je svakodnevno četkalo zube u prosjeku 66 radnih dana (od ožujka do lipnja 2019. godine).

Provoditelji programa su bili odgajatelji i učitelji te zdravstveni voditelji vrtića i medicinske sestre timova školske medicine.

Ključne smjernice i programske aktivnosti su uključivale:

-nadzirano (organizirano) četkanje zubi
-upotrebu zubne paste koja sadrži 1450 ppm F–
-doziranje zubne paste, ovisno o dobi djeteta (sloj razmaza ili veličina graška)
-učinkovitost upotrebe paste za zube bez ispiranja (četkanje zuba sjedeći ili stojeći)
-inovativne i zanimljive četkice za zube (boje, znakovi) u setovima koji osiguravaju lako četkanje i onemogućuju unakrsnu kontaminaciju
-edukaciju odgajatelja i učitelja o učinkovitom četkanju zubi (tehnika četkanja i načini održavanja oralne higijene) i postupcima kontrole zaraze
-edukaciju roditelja

Osnovni ciljevi pilot-projekta bili su izrada nacionalnih standarda za nadzirano četkanje zubi u hrvatskim vrtićima i školama te procjena učinkovitosti i održivosti daljnje provedbe programa nadziranog četkanja zubi.

Projekt je pokazao dobre rezultate za dugoročnu održivost na temelju postavljenih strukturiranih i stručnih standarda u svrhu poboljšanja oralnog zdravlja i zdravstvenog ponašanja od ranog djetinjstva.

Promicanje oralnog zdravlja u obrazovnom sustavu, kao i povećanje kompetencija nezdravstvenih stručnjaka u prevenciji karijesa i svijesti roditelja o utjecaju oralnog zdravlja na rast i razvoj djeteta pokazali su svoju iznimnu važnost u zaštiti i očuvanju oralnog zdravlja.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.