Ostalo

Onečišćenje povezano s 13% smrti u EU

Objavljeno 09.09.2020.

Europska agencija za okoliš

U Europskoj uniji je 13% smrtnih slučajeva povezano s onečišćenjem okoliša, pokazuje izvješće Europske agencije za okoliš (EEA).
Onečišćenje povezano s 13% smrti u EU
 

Iz EEA dodaju kako je pojava zoonoznih patogena poput koronavirusa povezana s degradacijom okoliša i interakcijama ljudi i životinja u prehrambenom lancu.

U 27 država članica EU i u Ujedinjenom Kraljevstvu se 630000 smrtnih slučajeva godišnje može izravno ili neizravno povezati s onečišćenjem okoliša.

Rumunjska ima gotovo 20% smrtnih slučajeva povezanih s onečišćenjem okoliša, a najbolje rangirane Švedska i Danska 10%.

Ti su smrtni slučajevi u najvećem broju izazvani rakom, kardiovaskularnim i respiratornim bolestima.

Najsiromašniji su disproporcionalno izloženi zagađenju i ekstremnim vremenskim uvjetima, uključujući ekstremne valove vrućine i hladnoće.

To je povezano s mjestom na kojem žive, rade ili idu u školu, često u socijalno marginaliziranim zonama i četvrtima na periferiji velikih prometnih pravaca.

Pozitivna značajka okoliša u Europi je kvaliteta vode, koja je izvrsna u više od 85% slučajeva kad je riječ o vodama za kupanje.

Kad je riječ o vodi za piće, 74% područja s podzemnim vodama ima dobar kemijski status.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.