Ostalo

Od opeklina se u Hrvatskoj godišnje liječi 3000 djece

Objavljeno 07.12.2020.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo

U Hrvatskoj se godišnje više od 3000 djece i mladih liječi od opeklina, a oko 300 djece se hospitalizira, pa stručnjaci u povodu Međunarodnog dana svjesnosti o opeklinama u djece - 7. prosinca upozoravaju kako su te ozljede u djece još uvijek značajan javno-zdravstveni problem.
Od opeklina se u Hrvatskoj godišnje liječi 3000 djece
 

Opekline nastaju na različite načine: od naizgled bezazlenih situacija u roditeljskom domu do stradanja strujom visokog napona.

U Hrvatskoj se godišnje više od 3000 djece i mladih liječi od opeklinskih ozljeda i njihovih posljedica.

Dječaci su dvostruko više zastupljeni od djevojčica.

Oko 300 djece se hospitalizira, najveći dio djece s težim opeklinama u referentom centru za traumatizam Ministarstva zdravstva pri Klinici za dječje bolesti.

U prosjeku četiri djeteta godišnje smrtno stradaju od posljedica zadobivenih opeklina, a 11 ih ima tešku tjelesnu ozljedu.

Mala su djeca posebno podložna opeklinskim ozljedama.

Liječenje djece s teškim opeklinama povezano je često s većim brojem operacijskih zahvata i dugotrajnim boravkom u bolnici, što uvijek kao posljedicu ostavlja i funkcionalne i estetske posljedice te narušeno mentalno zdravlje djeteta i cijele obitelji.

Ovogodišnjim motom akcije "Oprez, vruće" se želi ukazati na široki spektar opasnosti koje mogu prouzročiti opeklinske ozljede.
v
Vreli napici mogu prouzročiti opekline trećeg stupnja s trajnim ožiljcima, posebno kod djece do pete godine života.

Dugotrajno oštećenje osjetljive dječje kože nastaje već kod temperature tekućine od 52 stupnja Celzija.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.