Ostalo

U pandemiji veći broj hospitalizacija ovisnika

Objavljeno 09.12.2020.

Klinika za psihijatriju Vrapče

Ovisnici u okolnostima epidemije nisu ostali bez zdravstvene skrbi, poručili su sudionici okruglog stolu o prevenciji ovisnosti koji su povodom Mjeseca borbe protiv ovisnosti organizirale Klinika za psihijatriju Vrapče i Gradski ured za zdravstvo Grada Zagreba.
U pandemiji veći broj hospitalizacija ovisnika
 

Epidemija je donijela specifične obrasce ovisničkog ponašanja, pa se u lockdownu povećano konzumirala marihuana, alkohol, sedativi i opijati, a opuštanjem mjera rasla je uporaba stimulansa, što je dovelo i do povećanog broja zahtjeva za hospitalizaciju.

Posljedično tome, u Klinici za psihijatriju Vrapče u kolovozu, rujnu i listopadu povećan je broj hospitalizacija zbog problematične konzumacije stimulansa za 20-25%.

Tijekom ožujka i travnja je u svim zdravstvenim ustanovama značajno pao broj hospitalizacija.

Međutim, radi pružanja podrške nehitnim pacijentima, u Klinici za psihijatriju Vrapče razvijeni su novi, online oblici pomoći.

Tako je u ožujku ustrojen prvi telepsihijatrijski centar u Hrvatskoj, a za sve one kojima nije bilo nužno bolničko liječenje omogućena je online terapijska intervencija (dnevna bolnice, intermitentni tretmani, psihoedukacija).

U društvu je u vrijeme epidemije primijećena povećana konzumacija alkohola, što je bilo vidljivo u ožujku i travnju kada su ljudi masovno kupovali zalihe alkoholnih pića, ali i među mladima kroz fenomen ispijanja alkohola u društvu vršnjaka, poput okupljanja ispred HNK u Zagrebu, ili kao što se inače događa, u noćnim klubovima.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.