Ostalo

HEROIC projekt Hrvatske lige protiv raka

Objavljeno 14.12.2020.

Hrvatska liga protiv raka

HEROIC je javnozdravstveno edukativni projekt koji se temelji na suvremenom trendu integrativne onkološke prakse i sverastućeg koncepta življenja s rakom i "preživljavanja" nakon dijagnoze raka.
HEROIC projekt Hrvatske lige protiv raka
 

HEROIC ima za cilj javnosti promicati osnaživanje integrirane skrbi onkoloških bolesnika, osvijestiti važnost prevencije nastanka zloćudnih bolesti, dati doprinos očuvanju mentalnog zdravlja te poboljšati reintegraciju i rehabilitaciju onkoloških bolesnika, povezivanjem multidisciplinarnog tima brojnih stručnjaka i karatea kao sporta koji znanstveno dokazano doprinosi psihofizičkom zdravlju i koji bi bio inovativna poveznica u ovom integriranom projektu.

Projekt ima za cilj kroz "herojsku platformu" poboljšati digitalno zdravstveno prosvjećivanje šire javnosti i onkoloških bolesnika o temama vezanim za integriranu onkološku skrb, od prevencije do završetka liječenja.

Studija objavljena u Journal of Oncology Practice, časopisu Američkog društva za kliničku onkologiju, navodi višestruke benefite tehnika koje su sastavni dio nekih sportova poput karatea, tai chi-ja i dr. (od sekvenci pokreta i laganih vježbi usklađenih s disanjem do usmjeravanja pažnje na dijafragmalno disanje, do tehnika meditacije i relaksacije).

Neke studije opisuju pozitivan utjecaj tehnika karatea i drugih borilačkih vještina na smanjenje razine anksioznosti i stresa, a uz laganu i prilagođenu fizičku aktivnost, ostvaruje se sveukupni doprinos na psihofizičko stanje osobe.

European Cancer League je mapirala preko 20 primjera integriranih projekata koji su namijenjeni onkološkim bolesnicima kroz sport i rehabilitaciju kao poveznicu.

Uz okupljeni multidisciplinarni tim (onkolog, psiholog, onkološki farmaceut, medicinska sestra, fizioterapeut, kineziolog, nutricionist, psiholog i druge stručnjake), HEROIC projekt provodit će se kroz pomno razrađene i prilagođene vježbe (radionice), te kroz web platformu i digitalne društvene medije (Facebook, Instagram) na kojoj će biti edukativni video sadržaj i tematski live-streaminzi s vježbama i sadržajnim porukama stručnog multidisciplinarnog tima.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(1)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.