Ostalo

HALMED o prvom cjepivu protiv koronavirusa

Objavljeno 16.12.2020.

HALMED

Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) objavila je da će Povjerenstvo za humane lijekove (CHMP) Europske agencije za lijekove (EMA) na izvanrednoj sjednici 21. prosinca odlučivati o zahtjevu za odobrenje prvog cjepiva protiv koronavirusa.
HALMED o prvom cjepivu protiv koronavirusa
 

Povjerenstvo će tada zaključiti svoju znanstveno-stručnu ocjenu tog cjepiva pod uvjetom da na temelju dostavljenih podataka bude moguće provesti temeljitu ocjenu te potvrditi djelotvornost, sigurnost i kakvoću cjepiva.

Sjednica je zakazana nakon što je Povjerenstvo primilo dodatne podatke o cjepivu koje je u postupku ocjene zatražilo od proizvođača.

CHMP će svoju ocjenu zaključiti u najkraćem mogućem roku, kada se potvrdi da je cjepivo odgovarajuće u pogledu kakvoće, sigurnosti i djelotvornosti, odnosno kada se utvrdi da su koristi primjene cjepiva veće od rizika.

Nakon što CHMP preporuči davanje odobravanja za cjepivo, Europska komisija će u sljedećih nekoliko dana ubrzati postupak donošenja odluke s ciljem davanja odobrenja za stavljanje u promet koje će vrijediti u svim državama članicama Europske unije i zemljama Europskog gospodarskog prostora, pa tako i u Republici Hrvatskoj.

Odobrenje će uključivati i uobičajene mjere opreza, kontrolne mehanizme i obveze. To uključuje potpune informacije o propisivanju te dokumente s detaljnim uputama za sigurnu primjenu, detaljni plan upravljanja rizikom i praćenja sigurnosti, kontrolu proizvodnje, uključujući provjeru kakvoće serija cjepiva i uvjete skladištenja, plan istraživanja za pedijatrijsku populaciju i pravno obvezujuće uvjete nakon davanja odobrenja te jasan pravni okvir za ocjenu novih podataka o djelotvornosti i sigurnosti.

Odobrenje za stavljanje u promet jamči da cjepiva protiv covida-19 udovoljavaju istim visokim europskim standardima kao i sva druga cjepiva i lijekovi. Odobrenje će vrijediti na prostoru cijele EU, što će omogućiti svim državama članicama da istodobno započnu s provođenjem cijepljenja, objavio je HALMED.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.