Majka i dijete

31. Međunarodni tjedan dojenja

Objavljeno 02.08.2021.

Ministarstvo zdravstva

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u Hrvatskoj se tek svako peto dijete u dobi od tri do šest mjeseci hrani isključivo majčinim mlijekom.
31. Međunarodni tjedan dojenja
 

Zbog iznimne važnosti majčinog mlijeka za zdravlje i djece i majki, cilj Svjetske zdravstvene organizacije je da do 2025. godine, barem svako drugo dijete te dobi se isključivo hrani majčinim mlijekom.

Posebnu ulogu u zaštiti prava majke i djeteta u dojenju predstavlja poštivanje Međunarodnog pravilnika o reklamiranju nadomjestaka za majčino mlijeko.

Riječ je o iznimno važnom dokumentu kojim se štiti pravo dojenčadi na prehranu majčinim mlijekom kroz skup propisa i preporuka kojima se regulira reklamiranje industrijskih pripravaka mlijeka za dojenčad, bočica za hranjenje i dudica, duda varalica te ostale hrane za dohranu dojenčadi.

Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja u kojima sva javna rodilišta, njih 31, imaju status "Rodilišta - prijatelji djece".

U tijeku je donošenje Nacionalnog plana razvoja zdravstva od 2021. do 2027. i Nacionalnog programa za zaštitu i promicanje dojenja od 2021. do 2025. godine u kojima se planira nastavak aktivnosti potpore dojenju.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.