Muško zdravlje

Podizanje svjesnosti o karcinomu prostate i pluća

Objavljeno 24.11.2023.

KBC Rijeka

Povodom obilježavanja mjeseca svjesnosti o karcinomu prostate i karcinomu pluća, na Klinici za tumore KBC Rijeka, u utorak, 28. studenog od 10.30 do 15 sati održat će se Dan otvorenih vrata s brojnim preventivnim i edukativnim aktivnostima namijenjenim zainteresiranim građanima.
Podizanje svjesnosti o karcinomu prostate i pluća
 

Aktivnosti zajednički osmišljavaju i realiziraju Klinika za tumore, Klinika za urologiju i Zavod za pulmologiju Klinike za internu medicinu KBC-a Rijeka te Medicinski fakultet u Rijeci, Koordinacija liječnika hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) i Udruga Srce za nju.

Cilj ove akcije jest podići svijest o važnosti prevencije i ranog otkrivanja raka prostate i pluća te omogućiti svim zainteresiranim građanima da putem radionica, od tima stručnjaka, dobiju relevantne informacije o raku prostate i pluća, prepoznavanju simptoma, životnoj dobi u kojoj treba započeti s preventivnim pregledima, povišenim čimbenicima rizika, zdravim životnim navikama te ulozi obiteljskih liječnika u prevenciji i selekcioniranju osoba povišenog rizika za rak prostate i pluća.

U okviru Dana otvorenih vrata u dnevnom boravku za pacijente Klinike za tumore organizirane su radionice - u turnusima od 10.30 do 12.30 (za karcinom prostate), zatim od 13 do 15 sati (za karcinom pluća).

Na radionicama će liječnici specijalisti KBC Rijeka procjenjivati rizične čimbenike, a građani koji budu imali rizične čimbenike bit će upućeni na odgovarajuće preventivne preglede.

Udruga Srce za nju koordinira program i volonteri ove udruge primat će telefonskim putem prijave zainteresiranih građana koji žele prisustvovati radionicama - od četvrtka, 23. studenoga do ponedjeljka, 27. studenoga 2023. Kontakt-broj telefona za narudžbe je 0953912242 od 18 do 20 sati.

Ono što je rak dojke u žena, to je rak prostate u muškaraca - najčešća zloćudna bolest.

Upravo se zato cijeli studeni obilježava kao Movember - mjesec borbe protiv raka prostate.

Rak pluća najčešći je uzrok smrti među malignim bolestima, a uzrokuje 1,69 milijuna smrti godišnje u svijetu, što je 20,4% svih smrti od malignih oboljenja.

Mjesec studeni također se obilježava i kao mjesec svjesnosti o karcinomu pluća.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.