Muško zdravlje

Transperinealne biopsije prostate u KBC Zagreb

Objavljeno 27.11.2023.

KBC Zagreb

Prema posljednjim podacima HZJZ-a iz 2020. godine, u našoj zemlji od raka prostate godišnje oboli oko 2300 muškaraca, a umre ih oko 800.
Transperinealne biopsije prostate u KBC Zagreb
 

Povišena vrijednost PSA i/ili sumnjivi nalaz digitorektalnog pregleda potiču sumnju na mogući rak prostate, a dijagnoza se postavlja na temelju patohistološkog nalaza biopsije prostate.

U studenom 2023. godine u Centru za prostatu Klinike za urologiju Kliničkog bolničkog centra Zagreb krenulo se s izvođenjem transperinealnih biopsija prostate.

U tu svrhu nabavljen je moderni mikro-ultrazvuk s transrektalnom sondom, koja proizvodi frekvenciju od 29 MHz, čime je omogućena detaljna vizualizacija anatomije prostate i detekcija suspektnih promjena u stvarnom vremenu.

Ovaj ultrazvuk predstavlja veliki tehnički napredak i prvi je takav uređaj u RH.

Velika prednost mu je mogućnost izvođenja ciljanih MR (magnetska rezonancija) / UZV (ultrazvučna) fuzijskih biopsija prostate.

Novom tehnologijom spaja se ultrazvučna slika u realnom vremenu s prethodno snimljenom MRI slikom na kojoj je označena sumnjiva lezija, kako bi se omogućila veća preciznost uzimanja uzoraka za analizu.

U slučajevima kada pacijent ne može obaviti MR prostate, s pomoću mikro-ultrazvuka se također može napraviti dijagnostički pregled prostate i biopsija sumnjivih dijelova.

Mikro-ultrazvuk s transrektalnom sondom omogućava i izvođenje biopsije prostate transperinealnim pristupom koja se izvodi se u lokalnoj anesteziji, a zahvat u prosjeku traje 15 minuta.

Glavne prednosti ovog pristupa su dohvatljivost svih dijelova prostate i znatno manja stopa infekcija.

U Centru za prostatu Klinike za urologiju KBC Zagreb do sada je educirano deset liječnika za rad s novim mikro-ultrazvukom i izvođenje transperinealnih fuzijskih biopsija prostate, a uvođenje transperinealnih biopsija prostate predstavlja značajan korak za unapređenje brige o zdravlju muškaraca i pruža pouzdanije rezultate patohistološke dijagnostike.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(2)
3.5 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.