Žensko zdravlje

Hrabre žene pozivaju vas da podržite Dan crvenih haljina

Objavljeno 02.02.2024.

Hrvatsko neurološko društvo

U petak, 2. veljače odjenite nešto crveno i podržite javnozdravstvenu kampanju Dan crvenih haljina kojom se želi podići svijest o specifičnostima moždanog udara u žena.
Hrabre žene pozivaju vas da podržite Dan crvenih haljina

U Hrvatskog je 2021. godine od moždanog udara umrlo 5.018 osoba, od kojih 2.067 (40%) muškarca i 2.951 (60%) žena. Žene imaju dodatne, specifične rizike nastanka moždanog udara koji su nedovoljno prepoznati i nedovoljno liječeni i upravo zato Hrvatsko neurološko društvo i Hrvatsko društvo za spolne razlike u neurološkim bolestima već šestu godinu zaredom organiziraju Dan crvenih haljina. Suorganizatori ove važne edukativne kampanje su Gradski ured za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom Grada Zagreba i Medicinski fakulteti Sveučilišta u Zagrebu, a pokrovitelji Ured predsjednika RH, Ministarstvo zdravstva RH i Gradonačelnik grada Zagreba.

"U petak, 2. veljače odjenite nešto crveno i podržite javnozdravstvenu kampanju Dan crvenih haljina kojom se želi podići svijest o specifičnostima moždanog udara u žena." – poručuju Lidija Malkoć, Mirna Marinčić, Martina Jakopović, Iva Topličan, Irena Šviglin Mačković i Ksenija Urličić - žene koje su preboljele moždani udar i hrabro odlučile svojim pričama skrenuti pažnju na ovu tešku bolest. Svaka od njih na svoj način doživjela je borbu s bolešću i njenim posljedicama pa svojim iskustvima upozoravaju da moždani udar ne bira životnu dob i može se svakome dogoditi. No, prije svega one žele naglasiti da možemo utjecati na veliki dio čimbenika rizika i da se prevencijom može spriječiti čak 80% moždanih udara.

Svečano obilježavanje akcije održat će se 2. veljače u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu. Zvijezde večeri bit će žene koje su preživjele moždani udar, a one će na prigodnoj reviji nositi crvene kreacije koje su za njih izradili hrvatski dizajneri Aleksandra DojčinovićGreta GudeljAnamarija BrkićBožica Medić-JurakovićŽeljka Šafran i Zoran Aragović. Goste će kroz program voditi Ksenija Urličić i Joško Lokas, a svojim glazbenim nastupima svečanost će oplemeniti klapa Sorelo, Zagrebački solisti, sopranistica Marija Kuhar Šoša i Ivana Vrdoljak Vanna.

Veliki doprinos realizaciji javnozdravstvene kampanje Dan crvenih haljina daju sponzori AstraZeneca, Belupo, Berlin-Chemie, Bina Istra, Nicro, Fresenius, Makpharm, Medis, Novartis, PSP - Podzemno skladište plina, Pfizer, PharmaS, PLIVA, Press Clipping, Roche, Viatris, ZABA i Zubak Grupa, potom donatori Erste&Steiermärkische Bank, Ericsson Nikola Tesla i PBZ te podupiratelji Gradsko društvo Crvenog križa Zagreb i Gradska ljekarna Zagreb.

Svečano obilježavanje akcije moći će se pratiti online na Facebook stranici Dana crvenih haljina https://www.facebook.com/DanCrvenihHaljina/

Na društvenim mrežama akciju će obilježavati hashtag #nosicrveno koji poziva sve da u petak, 2. veljače odjenu nešto crveno i na taj način pruže podršku.

 

 

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(1)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.