Žensko zdravlje

Dvije vrste novog operativnog zahvata u KBC Osijek

Objavljeno 05.02.2024.

KBC Osijek

U Klinici za ginekologiju i opstetriciju KBC Osijek su po prvi puta učinjene dvije vrste novog operativnog zahvata tzv. vNOTES histerektomije (Vaginal Natural Orifice Transluminal Endoscopic Surgery).
Dvije vrste novog operativnog zahvata u KBC Osijek
 

Radi se o novijem minimalno invazivnom endoskopskom kirurškom pristupu kroz prirodne tjelesne otvore.

Ovakav tip operacije razlikuje se od klasičnog transabdominalnog laparoskopskog pristupa (tj. pristupa preko trbušne stijenke) jer se koristi vaginalni pristup.

Tehnika operacije ima indikacije za različita patološka stanja kod pacijentica, a posebice je pogodna u pretilih pacijentica kojima je neophodan operativni zahvat.

Kod pretilih pacijentica otežan je transabdominalni pristup bilo klasičnim ili laparoskopskim putem.

Kod vaginalnog pristupa znatno je skraćeno vrijeme operativnog zahvata, brži oporavak pacijentice te redukcija postoperacijske boli, a posebice smanjenje intraoperativnih i postoperativnih komplikacija u pretilih pacijentica.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.