Ostalo

KBC Rijeka: Nastavak EU projekta Healthchain

Objavljeno 12.03.2024.

KBC Rijeka

Klinički bolnički centar Rijeka jedan je od dvadeset partnera iz pet zemalja članica Europske unije u projektu "Boosting value chains in Health at regional and EU level" (Healthchain).
KBC Rijeka: Nastavak EU projekta Healthchain
 

Ciljevi projekta su poboljšanje sigurnosti pacijenata i kvalitete skrbi te pomoć u smanjenju troškova zdravstvene skrbi. Koncept provedbe bazira se na inovativnom modelu koji povezuje javni i privatni sektor kroz zajednički razvoj i interregionalnu suradnju između zdravstvenih organizacija i IT tvrtki. Naglasak projektnih aktivnosti je na jačanju suradnje između djelatnika KBC-a Rijeka i pacijenata kroz uporabu novih tehnologija i načina liječenja. Pacijenti će imati aktivnu ulogu u svom procesu liječenja korištenjem novih tehnologija koje će nadzirati njihovo zdravstveno stanje.

Projekt je započeo u siječnju 2023. godine, provodit će se tijekom 36 mjeseci, a ukupna vrijednost projekta za KBC Rijeka iznosi 224.698,78 EUR. U okviru provedbe projekta objavljen je natječaj za partnersku suradnju s malim i srednjim tvrtkama čija će pojedina aktivnost u 70% vrijednosti biti sufinancirana bespovratnim EU sredstvima, dok preostali iznos od 30% firme osiguravaju iz vlastitih sredstava.

U provedbi projekta KBC Rijeka trenutačno surađuje s dvije zagrebačke tvrtke, RiniGARD i Verso Altima Grupa. RiniGARD će zajednički s bolnicom testirati rješenje SAFE (System to Avoid Falls Events), sustav za prevenciju padova iz bolničkih kreveta. U paralelnom dijelu aktivnosti projekta Healthchain stručnjaci tvrtke Verso Altima u suradnji s djelatnicima KBC Rijeka razvijaju i testiraju rješenja za praćenje pacijenata na daljinu putem 10 uređaja (pametnih satova).

Kad je riječ o sustavu za prevenciju padova iz bolničkih kreveta, radi se o modelu termalnih senzora koji koristi pametne algoritme kako bi detektirao potencijalne rizične pozicije u krevetu i omogućio zdravstvenim radnicima da u njezi pacijenata imaju nadzor bez prisutnosti u bolničkoj sobi. Ako je sigurnost pacijenta narušena, SAFE odmah šalje alarm o mogućnosti pada iz kreveta. Trenutačno je u tijeku testiranje instaliranih uređaja na dvama bolničkim krevetima na Klinici za bolesti srca i krvnih žila. Doc. dr. sc. Teodora Zaninović Jurjević, voditeljica projekta HealthChain ispred KBC Rijeka istaknula je: "Poznato je da su padovi bolesnika tijekom boravka u bolnicama globalni problem. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije iz 2018. godine, godišnje oko 600.000 padova diljem svijeta završi smrću te su padovi jedan od vodećih uzroka traumatskih smrti". Tijekom pilot-projekta vodit će se evidencija o broju padova koji se dogode u konvencionalnim krevetima i krevetima koji su pokriveni SAFE sustavom kako bi se na kraju napravila usporedba rezultata i učinkovitost rješenja.

Praćenje pacijenata na daljinu putem pametnih satova uključuje edukaciju za medicinsko osoblje vezano za korištenje sustava praćenja, a napravljene su upute za bolesnike koji će nositi uređaje. Sofisticirani prijenosni medicinski uređaji namijenjeni su praćenju vitalnih funkcija pacijenta i detekciji aritmije srca. Izmjereni parametri se uz pomoć mobilne aplikacije pohranjuju na centralnu platformu putem koje medicinsko osoblje ima mogućnost kontinuiranog i neinvazivnog praćenja vitalnih znakova. Tijekom testne provedbe radit će se usporedba između pacijenata koji jesu u odnosu na pacijente koji nisu praćeni na daljinu (tzv. kontrolna skupina). U kontrolnoj skupini bit će bolesnici sa sličnim ili istim dijagnozama kao oni koji nose uređaj na daljinu. Kako naglašava doc. dr. sc. Teodora Zaninović Jurjević, zatajivanje srca je jedan od vodećih uzroka hospitalizacije i smrtnosti u cijelom svijetu. Stoga napredni sustav za daljinsko praćenje stanja bolesnika sa zatajivanjem srca može pomoći u ranom otkrivanju znakova pogoršanja, omogućiti pravovremene intervencije te smanjenje ponovnog prijama u bolnicu i smanjenje smrtnosti.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.