Ostalo

Novi uspjeh transplantacijske medicine u KBC Rijeka

Objavljeno 27.03.2024.

KBC Rijeka

Liječnici Klinike za urologiju riječkog KBC-a učinili su još jedan rijedak i zahtjevan postupak transplantacije bubrega.
Novi uspjeh transplantacijske medicine u KBC Rijeka
 

Riječ je o postupku transplantacije dječjih bubrega, operacije koju u Hrvatskoj zasad radi jedino transplantacijski stručni tim urologa KBC Rijeka. Ovakve zahtjevne operacije rijetke su i na svjetskoj razini jer postoji vrlo mali broj centara u svijetu u kojima se uspješno transplantiraju dječji bubrezi. Riječki stručni medicinski tim Klinike za urologiju, od 2018. godine do danas, obavio je tri ovakve transplantacije. Radi se o takozvanoj en-bloc transplantaciji u kojoj se, zbog male veličine donorskih organa, u primatelja transplantiraju oba bubrega. Bubrezi su dobiveni putem Eurotransplanta i prevezeni u riječki KBC koji je ujedno i Referentni centar za transplantaciju bubrega Republike Hrvatske.

Usprkos zahtjevnosti samog postupka, prednosti dječjih bubrega pri transplantaciji jesu manja stopa odbacivanja i dulje preživljavanje transplantata. Time se povećava broj bolesnika s transplantacijom bubrega koja se smatra najboljim liječenjem terminalnog stadija bubrežnog zatajivanja. U slučaju posljednjeg pacijenta donor u kojeg je, nažalost, dokazana moždana smrt, bio je star tek 10 dana. Primatelj se nakon uspješne transplantacije dobro oporavlja, a bubrezi su promokrili, tj. "proradili" već tijekom samog zahvata.

"Zahtjevnost ovog zahvata jest u tome što se radi o vrlo malim promjerima donorskih krvnih žila, pa su i vaskularne anastomoze s primateljevim krvnim žilama tehnički zahtjevne kao i sam poslijeoperacijski tijek u kojem krvni tlak treba stalno držati na višim razinama od uobičajenog. Valja naglasiti da bilo kakvo poslijeoperacijsko krvarenje i pad tlaka mogu dovesti do tromboze, tj. propadanja donorskih bubrega. Budući da se radi o maloj masi funkcionalnog parenhima, kada se tako mali bubrezi transplantiraju u odraslu osobu, potrebno je čekati i dulje vrijeme pratiti primatelja sve dok bubrezi donora ne dostignu zadovoljavajuću funkciju i veličinu. S obzirom na dimenzije donorskih bubrega, njihovih krvnih žila i uretera, tijekom zahvata potrebno je koristiti posebne instrumente i ureteralne proteze. Zahtjevnost operacije stoga uključuje cijeli tim: urologe, anesteziologe, u praćenju i nefrologe, a izazov je bio i za urološke instrumentare koji moraju pripremiti odgovarajuće instrumente s kojima se ne susreću svaki dan jer se radi o iznimno rijetkoj operaciji," istaknuo je predstojnik Klinike za urologiju KBC Rijeka ujedno i glavni kirurg operacijskog tima, prof. dr. Josip Španjol. U kirurškom timu još su sudjelovali prof. dr. Dean Markić i doc. dr. Antun Gršković, instrumentarke su bile Vanja Hlača, bacc. med. techn. i Sanela Škevin, bacc. med. techn., a anesteziološki dio ekipe činili su dr. Mladen Ivanovski i Laura Gunek, bacc. med. techn.

Anesteziolog dr. Mladen Ivanovski naglasio je da je operacija brzo i uspješno obavljena: "Trajala je oko tri sata s pripremom, što je za tako zahtjevan zahvat iznimno kratko vrijeme. Bilo je vrlo bitno paziti na kvalitetan protok krvi i tlaka, odnosno održati perfuziju doniranih organa jer je između donora i primatelja velika razlika u dobi. Donor je imao samo 10 dana, a pacijent 52 godine, što je meni kao anesteziologu predstavljalo najveći izazov. Bila je potrebna adekvatna antikoagulantna terapija s obzirom na veliku razliku u veličini krvnih žila, pa je postojala mogućnost razvoja tromboze hranidbenih krvnih žila. Srećom, zahvat je protekao bez poteškoća."

"Transplantacijska medicina za bolesnike s najtežim oblicima bolesti bubrega u pravilu predstavlja optimalnu terapijsku opciju s iznimnim utjecajem na ukupnu kvalitetu života. Za zdravstvenu ustanovu razvoj transplantacijskog programa donosi trajno napredovanje i razvoj brojnih stručnih područja koja su dio transplantacijske medicine - u širokom rasponu od urologije i nefrologije, preko anesteziologije i intenzivne medicine, pa do transfuzijske medicine, ali i drugih disciplina. KBC Rijeka iznimno je ponosan na svoju baštinu transplantacijske medicine i prvu transplantaciju bubrega u široj regiji izvedenu kod nas prije više od 50 godina koja je nedvojbeno bila zamašnjak razvoja riječke kliničke i akademske medicine. Kada smo prije nešto više od godine dana obnavljali transplantacije timove, s ciljem unaprjeđenja eksplantacijsko-transplantacijskog programa, kao ravnatelj sam donio odluke o uvođenju kadrovskih i organizacijskih nadstandarda u odnosu na minimalne propisane. Rezultati nisu izostali, pa smo tijekom 2023. zabilježili značajno poboljšanje rezultata u svim segmentima transplantacijskog programa i suradnje s Eurotransplantom. Tako su rezultati programa darivanja organa u prošloj godini postigli povećanje od čak 100%, a broj uspješno transplantiranih bubrega za više od 50%. Ovakav primjer rijetkog oblika bubrežnih transplantata koji je upravo po treći put u povijesti izveden u Rijeci, a koje malobrojni centri u Europi mogu izvesti, još je jedna potvrda izvrsnosti naših stručnjaka i najviše razine usluga koju možemo pružiti našim bolesnicima", istaknuo je ravnatelj KBC Rijeka prof. dr. Alen Ružić.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.