Ostalo

Osiguranje standarda kvalitete programa tretmana ovisnosti

Objavljeno 31.03.2024.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo

U organizaciji HZJZ održan je Okrugli stol na temu "Osiguranje standarda kvalitete programa tretmana ovisnosti - postignuća i izazovi" na kojem su od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Ministarstva zdravstva, Ministarstva pravosuđa i uprave predstavljena dosadašnja postignuća i budući prioriteti u području tretmana ovisnosti.
Osiguranje standarda kvalitete programa tretmana ovisnosti
 

Okrugli stol otvorio je prof.dr.sc. Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koji je tom prilikom istaknuo kako se u sustavu liječenja ovisnosti o drogama u Hrvatskoj godišnje bilježi između 5.500 i 6.000 osoba, od kojih je oko 80% na liječenju zbog uporabe opijata, a prisutan je i rast udjela osoba liječenih zbog uporabe kokaina i psihostimulansa. Trendovi u odnosu na liječenje ovisnosti pokazuju kako je i u EU u blagom pada broj osoba liječenih zbog uporabe opijata te porast osoba koje ulaze u sustav tretmana zbog konzumacije stimulansa. Osim s problemom ovisnosti o drogama, sustav zdravstva susreće se i s povećanim brojem hospitalizacija zbog alkohola i kockanja. Stoga će jedan od glavnih naglasaka u provedbi Nacionalne strategije za razdoblje do 2030. te Akcijskog plana djelovanja na području ovisnosti za razdoblje do 2026., uz potporu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a u suradnji sa resornim ministarstvima biti upravo na mjerama usmjerenim na unaprjeđenje liječenja, psihosocijalnog tretmana te programa oporavka, osobito u odnosu na ovisnosti o alkoholu i kockanju.

Potražnja za sredstvima ovisnosti predstavlja jedan od najznačajnih aktualnih javnozdravstvenih izazova kako na razini EU tako i na razini nacionalnih okruženja. Prema nedavno objavljenoj Analizi tržišta droga Europskog centra za praćenje droga i ovisnosti o drogama, kanabis je najčešće korištena droga u Europskoj uniji, s procjenama da ju je koristilo 22,6 milijuna odraslih osoba u prošloj godini. Podaci iz zadnje "Analize otpadnih voda i droga " europska studija u više gradova" koja je provedena od strane europske mreže SCORE (Sewage analysis CORe group - Europe), a u suradnji s Europskim centrom za praćenje droga i ovisnosti o drogama u 88 gradova država EU, a u kojoj je sudjelovao i grad Zagreb pokazuju kako je u Zagrebu zabilježen porast prosječne razine urinarnih metabolita kokaina (567.95/1000 stanovnika po danu) u odnosu na 2022., ali se isti ne nalazi u 20 gradova u Europi s najvećom zabilježenom razinom urinarnih metabolita kokaina. Tržište droga karakterizira sve veća raznolikost i široka dostupnost droga, uključujući nove psihoaktivne tvari koje su često visoke potentnosti ili čistoće što predstavlja složenu prijetnju javnom zdravlju i stavlja dodatne izazove ispred sustava koji osiguravaju usluge tretmana ovisnosti.

Iako u Hrvatskoj postoji kvalitetan model liječenja ovisnosti te su dostupni različiti farmakološki i psihosocijalni programi u svim sustavima koji skrbe o osobama s problemom ovisnosti, s ciljem pružanja pravovremenih odgovora na potrebe osoba kojima je potrebna pomoć, u narednom razdoblju putem različitih projekata i inicijativa te jačanja kompetencija stručnjaka osigurat će se dodatno osnaživanje sustava tretmana ovisnosti.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.