Ostalo

Nastavak kampanje "Znaš li svoj broj?"

Objavljeno 15.04.2024.

Hrvatsko društvo za aterosklerozu

Najavljen je nastavak nacionalne kampanje "Znaš li svoj broj?" koja promiče važnost ranog otkrivanja visokog kolesterola i prevencije kardiovaskularnih bolesti.
Nastavak kampanje "Znaš li svoj broj?"
 

Prošlogodišnji pilot projekt probira na povišene vrijednosti ukupnog kolesterola prilikom obaveznog pregleda djece pri upisu u prvi razred je pokazao kako 10% prvašića ima povišeni kolesterol.

To je izravna posljedica nezdrave prehrane i fizičke neaktivnosti, pa se s ciljem podizanja svijesti o važnosti ranog prepoznavanja zdravstvenih rizika organizira dječja utrka pod nazivom "Trk! Za zdravlje!".

Utrka će se održati u nedjelju 21. travnja, na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu gdje će najmlađi imati priliku pokazati svoju brzinu i snagu, naučiti kako se brinuti o vlastitom zdravlju te se dobro zabaviti kroz aktivnosti za cijelu obitelj.

Program, u organizaciji Hrvatskog društva za aterosklerozu Hrvatskog liječničkog zbora, KBC Zagreb, Grada Zagreba, Ministarstva zdravstva i brojnih drugih zdravstvenih autoriteta, a važan je i dio platforme ”Lov na tihog ubojicu” i Lige za hipertenziju, započinje u 10 sati zabavnim aktivnostima za djecu i roditelje.

Start simbolične utrke na 300 metara zakazan je za 12 sati.

Sve sudionike utrke očekuje prigodan poklon.

Za samu utrku potrebno je prijaviti se na web stranici utrka.com, uz startninu od pet eura.

Povišeni "loš" (LDL) kolesterol jedan je od glavnih rizika za razvoj kardiovaskularnih bolesti, jednog od vodećih uzroka smrtnosti u Hrvatskoj i u svijetu.

On može biti i nasljedan, a tada govorimo o obiteljskoj hiperkolesterolemiji kada je razina lipoproteina male gustoće, tzv. LDL ili "lošeg" kolesterola, povišena od rođenja.

Procjenjuje se da u Hrvatskoj od obiteljske hiperkolesterolemije boluje 15.000 osoba, no samo je 5% svjesno dijagnoze.

Iako bolest nije rijetka, svjesnost je i dalje veoma niska, a bolesnici koji se ne liječe, vrlo rano dobivaju srčano-žilne komplikacije.

Veliki iskorak u prevenciji kardiovaskularnih bolesti predstavlja upravo probir na povišeni kolesterol koji se od prošle godine provodi među predškolcima, a Hrvatska je jedna od prvih zemalja u svijetu koje su uvele probir takve vrste.

Osim za djecu, ovaj preventivni pregled važan je i za druge članove obitelji, jer ako se kod predškolca utvrdi porodična hiperkolesterolemija, liječnik će na pretrage uputiti i članove njegove obitelji.

Svaku vrijednost kolesterola čije vrijednosti premašuju 5 mmol/l, tzv. dislipidemiju, treba ozbiljno shvatiti te je kontrolirati u suradnji s liječnikom.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(1)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.