Ostalo

Zagreb: Održana akcija "Zdravlje je prvo"

Objavljeno 16.04.2024.

Ministarstvo zdravstva

Aktivnosti povodom Svjetskog dana zdravlja zaokružene su proteklog vikenda punktom "Zdravlje je prvo" na zagrebačkom Jarunu.
Zagreb: Održana akcija "Zdravlje je prvo"
 

Tom se prilikom okupilo oko tisuću građana od kojih je 10% otkrilo kardiovaskularne rizike i povišeni šećer.

Građani su imali priliku provjeriti čimbenike rizika za kronične nezarazne bolesti, od mjerenja tlaka, ukupnog kolesterola, krvnog tlaka, kontrole tjelesne mase do pregleda kože i savjetovanja o zaštiti kože od sunčevog zračenja.

Bilo je organizirano i savjetovanje o zdravom načinu života te važnosti ranog otkrivanja bolesti.

Građani su se mogli educirati i o osnovnim postupcima oživljavanja u organizaciji Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, a iz Ministarstva zdravstva su najavili i širenje mreže automatskih vanjskih defibrilatora.

Nazočan je bio i ministar zdravstva Vili Beroš koji je najavio zaokret prema preventivi i ranom otkrivanju bolesti od sljedećeg mjeseca kroz nove Nacionalne preventivne programe, podizanje i razvoj zdravstvene pismenosti i zdravih navika.

Na taj način, dodao je, kroz preventivne zdravstvene preglede će početi i snažnija borba protiv tihog ubojice, kroničnih nezaraznih bolesti.

Timovi obiteljske medicine će biti izvanlimitno plaćeni ovisno o obavljenim pregledima, što je i početak ulaska u izradu novih modela plaćanja baziranih na indikatorima učinkovitosti i kvalitete.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(1)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.