Ostalo

Mjesec zatajivanja srca do 25. svibnja

Objavljeno 26.04.2024.

Hrvatsko kardiološko društvo

Dostupni podaci pokazuju kako u Hrvatskoj svakog dana najmanje jedna osoba premine zbog zatajivanja srca, a u prosjeku ih 16 dnevno bude hospitalizirano.
Mjesec zatajivanja srca do 25. svibnja
 

Mjesec zatajivanja srca se organizira s ciljem upoznavanja javnosti s tom opasnom bolešću, nužnosti njezina sprječavanja, otklanjanja rizičnih čimbenika, nužnosti što ranije dijagnoze i liječenja, koje može produljiti preživljavanje oboljelih za desetak i više godina.

Od zatajivanja srca boluje barem 2% populacije, a 50% oboljelih umire unutar pet godina od postavljanja dijagnoze.

Procjenjuje se da u svijetu od zatajivanja srca boluje oko 70 milijuna ljudi, a u Hrvatskoj oko 80.000.

Riječ je o poremećaju rada srca koji uzrokuje nedostatak zraka sve do gušenja, kao i edeme nogu, nabreknuće vratnih vena, uvećanje jetre, nakupljanje tekućine u plućima i u trbušnoj šupljini.

Uzroci su brojni, a najčešće je riječ o prekasno liječenom infarktu miokarda, zatim arterijskoj hipertenziji, bolesti srčanih zalistaka, kao i prirođenoj bolesti srca.

U organizaciji Hrvatskog kardiološkog društva i Zaklade Hrvatska kuća srca, u idućih mjesec dana planirano je niz aktivnosti.

Uz ostalo, objavit će se Specijalistički kurikul za kardiološke medicinske sestre o zatajivanju srca.

Organizirat će se i edukacijski sadržaji za liječnike na elektroničkoj platformi Hrvatskoga kardiološkog društva Compendium Cardiologiae te edukacija za laike na platformi Čuvari srca.

Planiran je i znanstveni simpozij u HAZU, 21. svibnja, te javnozdravstvena akcija na Trgu bana Jelačića u Zagrebu, 25. svibnja.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(1)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.