Ostalo

Zagrebu nagrada za Europsku prijestolnicu inkluzije i raznolikosti

Objavljeno 27.04.2024.

Grad Zagreb

U konkurenciji 70 regija i gradova Europske unije, Grad Zagreb je dobio zlatnu nagradu za Europsku prijestolnicu inkluzije i raznolikosti za 2024. godinu, u kategoriji gradova većih od 50.000 stanovnika.
Zagrebu nagrada za Europsku prijestolnicu inkluzije i raznolikosti
 

Nagradu Europske komisije dodijelila je Helena Dalli, europska povjerenica za ravnopravnost, a u ime Grada Zagreba preuzela ju je Lora Vidović, pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom.

Grad Zagreb je jedini grad iz Hrvatske koji je ušao u uži izbor, boreći se za titulu s gradovima iz sedam europskih zemalja: Italije, Grčke, Poljske, Portugala, Slovenije, Španjolske i Švedske.

Grad Zagreb se prijavio s inicijativama koje potiču pravednost, jednakost, uključenost i sigurnost kroz sustavne, obuhvatne i inovativne programe.

Zagreb je prema podacima Europske komisije već godinama među 10% najboljih regija u Europskoj uniji po rezultatima borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti, u konkurenciji 244 europske regije.

Za 2024. godinu Grad Zagreb je donio 80% veći proračun za osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju i pokrenuo niz novih investicija u proširenje usluga.

Ovog ljeta gradska Poliklinika Suvag će otvoriti novu ambulantu za ranu intervenciju na Žitnjaku, uređuju se dvije nove lokacije za ustanovu Mali dom, jednu za ranu intervenciju a drugu za odrasle osobe s invaliditetom, Zagrebački centar za neovisno življenje proširio je krajem prošle godine usluge za djecu s autizmom, a ove godine ponudit će takve usluge i na zapadu Grada.

U ovogodišnjem su proračunu i nove investicije u proširenje Centra za rehabilitaciju Silver, u postojeći Centar za autizam kao i u izgradnju novog, te u novu lokaciju za odrasle osobe s autizmom na zagrebačkim Ravnicama.

Cilj je unaprijediti uvjete i proširiti usluge u svim gradskim ustanovama koje pružaju usluge osobama s invaliditetom i djeci s teškoćama u razvoju.

Gradski program stipendiranja učenika i studenata s invaliditetom ove je godine 15% povećan u odnosu na prošlu godinu, proračun URIHO-a je ove godine veći za 60%, a u ovogodišnjem proračunu su osigurana sredstva za kupnju 14 specijaliziranih ZET vozila za osobe s invaliditetom.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.