nema mjerenja
Čempresi
umjerena
Jasen
umjerena
Lijeska
niska
Borovi
visoka
Trave
niska
Crkvina
niska
Drveće
visoka
Trave
nema peludi
Korovi
nema peludi
Drveće
visoka
Trave
niska
Korovi
nema peludi
nema mjerenja
nema mjerenja
Jasen
visoka
Vrba
umjerena
Breza
visoka
Topola
visoka
Drveće
visoka
Trave
nema peludi
Korovi
nema peludi
Čempresi
vrlo visoka
Vrba
visoka
Hrast
umjerena
Borovi
umjerena
Drveće
visoka
Trave
nema peludi
Korovi
nema peludi
Drveće
visoka
Trave
nema peludi
Korovi
umjerena
Drveće
visoka
Trave
niska
Korovi
nema peludi
nema mjerenja
Platana
umjerena
Čempresi
visoka
Jasen
umjerena
Borovi
visoka
Trave
umjerena
Crkvina
niska
Drveće
visoka
Trave
niska
Korovi
nema peludi
Čempresi
niska
Jasen
niska
Breza
visoka
Hrast
umjerena
Topola
niska
Trave
niska
Čempresi
visoka
Jasen
visoka
Borovi
umjerena
Trave
niska
Crkvina
umjerena
Čempresi
umjerena
Jasen
niska
Breza
visoka
Hrast
umjerena
Topola
niska
Besplatni newsletter

Svakodnevno biramo najzanimljivije za vas i šaljemo. Prijavite se!

Zaraze i otrovanja

Otrovanje gljivama (micetizam)

Objavljeno 09.10.2012.
Branje gljiva predstavlja omiljenu rekreaciju mnogih ljudi, no posljedice nestručnog gljivarenja mogu biti opasne po život.
Otrovanje gljivama (micetizam)

Uvod

Najveći problem predstavljaju gljive koje su oblikom vrlo slične jestivim i kvalitetnim gljivama.

Jestive šumske gljive predstavljaju dobar izvor zdrave i ukusne hrane, no nepažnja može dovesti do smrtnih posljedica. U Hrvatskoj postoji velik broj otrovnih gljiva te je neophodno ići u berbu u pratnji iskusnih gljivara, a uz današnju dostupnost interneta edukacija je dostupna doista svakome. Najveći problem predstavljaju gljive koje su oblikom vrlo slične jestivim i kvalitetnim gljivama. Sudeći prema izjavama otrovanih ljudi, otrovne gljive često su vrlo ugodnog okusa, tako da se može dogoditi da niti ne posumnjate na otrovanje dok već ne bude prekasno. U ovom članku opisat ćemo otrovanja nekim od najopasnijih šumskih gljiva, no imajte na umu da je popis svih otrovnih gljiva vrlo dugačak.

Muhara

Muhara (lat. Amanita muscaria) je prava ljepotica među gljivama i njen specifičan izgled dobro je poznat gotovo svima. Otrovni spojevi u muhari su muscimol, ibotenička kiselina i muskarin. Muscimol i ibotenička kiselina djeluju halucinogeno, dok muskarin izaziva tzv. muskarinski sindrom - slinjenje, znojenje, suzenje, mučninu i povraćanje. Simptomi otrovanja muharom ovise o količini pojedenog mesa ove gljive te variraju od mučnine, povraćanja, bolova u trbuhu i poremećaja ponašanja sve do grčeva, kome i prestanka disanja. Iako je otrovanje muharom vrlo neugodno, najčešće nije smrtonosno jer se većina simptoma može ublažiti lijekovima. Unatoč svojem prepoznatljivom obliku, u slučaju obilne kiše može se dogoditi da se bijele točkice isperu sa crvenog klobuka, nakon čega muhara podsjeća na jestivu blagvu.

Panterina muhara

Možda nije toliko poznata kao obična, crvena muhara, no panterina muhara (lat. Amanita pantherina) mnogo je opasnija. Sadrži iste otrove kao crvena muhara no u većim koncentracijama. Otrovanje je poznato i kao panterinski sindrom, a uključuje grčeve mišića, vrtoglavicu, poremećaje raspoloženja i halucinacije.

Crvenjača

Specifičnost otrovanja crvenjačom (lat. Cortinarius orellanus) jest duga latencija pojave prvih simptoma. Glavni otrov crvenjače zove se orelanin, a uzrokuje simptome otrovanja poznate kao orelaninski sindrom. Prvi znakovi bolesti pojavljuju se često tek nakon nekoliko tjedana, zbog oboljeli niti ne povezuju simptome s konzumacijom gljive. Otrovanje u početku nalikuje gripi (glavobolja, mučnina, bolovi u trbuhu), a kasnije se javlja smrtonosno zatajenje bubrega.

Zelena pupavka

Dovoljno je samo 30 grama ove gljive da ubije čovjeka.

Zelena pupavka (lat. Amanita phalloides) jedna je od najotrovnijih gljiva u Hrvatskoj i odgovorna je za većinu smrti uzrokovanih micetizmom. Gljivari moraju biti na vrlo velikom oprezu jer ova gljiva izgledom podsjeća na jestivu gljivu blagvu (lat. Amanita cesarea). Dovoljno je samo 30 grama ove gljive da ubije čovjeka. Glavni otrov zelene pupavke jest α-amanitin, tvar koja djeluje toksično na jetru i bubrege. Simptomi otrovanja najčešće se javljaju tek nakon što je prošlo 24 sata od konzumacije gljive, zbog čega je dijagnoza otežana, a kasno je i za ispumpavanje želuca. Prvi simptomi su proljev i grčevi u trbuhu, no oni spontano prestaju navodeći oboljeloga da pomisli da je ozdravio. Međutim, nakon 4-5 dana dolazi do zatajenja jetre i bubrega što u velikom broju slučajeva dovodi do smrti. Jedini pravi lijek u toj fazi je hitna transplantacija jetre. Slične zelenoj pupavki su podjednako otrovne bijela pupavka (lat. Amanita verna) i smrdljiva pupavka (lat. Amanita virosa).

Zaključak

Naravno, postoji još čitav niz otrovnih gljiva na koje možete naići u šumi. Iako ih većina nije smrtonosno, otrovanje je gotovo uvijek praćeno vrlo neugodnim simptomima poput mučnine, povraćanja i bolova u trbuhu. Ako niste sigurni je li lijepi vrganj koji ste ubrali doista vrganj ili vam klobuk sunčanice nekako neobično izgleda - nemojte jesti takvu gljivu. Postoje brojni mitovi o tome kako prepoznati otrovnu gljivu, a posebno je opasno nasjesti na priče kako otrovne gljive kuhanjem gube svoj otrov. Otrov je u većini slučajeva termostabilan, što znači da se kuhanjem ne uništava. Prije sljedećeg odlaska u šumu svakako se posavjetujte sa stručnjakom i educirajte se pomoću stručne literature.

Sve članke vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(24)
4.4 od 5

Brzi priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi

Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

prehrana po bolestima


Saznajte više o prikladnoj prehrani, namirnicama i njihovom utjecaju na: Pravilnim izborom namirnica možete znatno unaprijediti svoje zdravlje.

KALENDAR ovulacije

Razdoblje plodnosti žene u jednom ciklusu kratko je, svega nekoliko dana prije i nekoliko dana poslije ovulacije. KALENDAR ovulacije