Infekcije dišnih putova

Simptomi gripe i prehlade - kako ih razlikovati?

Objavljeno 12.01.2015.
Prof. dr. sc. Ilija Kuzman, dr. med., specijalist infektolog
Gripa i prehlada nisu ista bolest. Većina ljudi to zna no ne znaju ih svi razlikovati. Kako razlikovati simptome gripe i prehlade? Donosimo pregled najvažnijih razlika između simptoma gripe i simptoma obične prehlade te savjete kako si pomoći kada obolite od gripe.
Simptomi gripe i prehlade - kako ih razlikovati?

Simptomi gripe i prehlade

Simptomi i znakovi

Gripa

Prehlada

Nastup (početak bolesti)

vrlo naglo

postupno

Temperatura

visoka

normalna ili umjereno povišena

Glavobolja

redovito

rijetko

Bolovi u mišićima

često

rijetko

Umor i iscrpljenost

jače istaknuti

ne

Kašalj

suh, vrlo neugodan

odsutan ili blag

Začepljenost nosa

ponekad

redovito

Kihanje

ponekad

uobičajeno

Komplikacije

često

vrlo rijetko

Izostanak s posla i iz škole

često

rijetko

 

Gripa je teška, a katkad i pogibeljna bolest zbog brojnih i raznovrsnih komplikacija. One mogu biti prouzročene samim virusom influence ili sekundarnim bakterijskim infekcijama, odnosno zajedničkim djelovanjem virusa i bakterija. Komplikacije su najčešće u samom dišnom sustavu (upale uha i sinusa, te pneumonije), ali mogu biti zahvaćeni i svi drugi organski sustavi.

Osim što je česta, upala pluća je i najteža komplikacija influence, jer je odgovorna za većinu smrtnih slučajeva od ove bolesti. Poznata su dva osnovna, etiološki i klinički različita oblika upale pluća u influenci. To je primarna virusna pneumonija, prouzročena samim virusom influence, koja se češće pojavljuje u pandemijama, i sekundarna bakterijska pneumonija, čiji su uzročnici bakterije (pneumokok, hemofilus, stafilokok).

 

Liječenje gripe

Simptomatsko liječenje gripe uključuje mirovanje, nadoknadu tekućine, te uzimanje lijekova za snižavanje temperature i smirivanje kašlja.

Osnovno liječenje gripe jest simptomatsko, a označuje postupke za otklanjanje i ublažavanje pojedinih simptoma bolesti ako su jače istaknuti Ono uključuje mirovanje, nadoknadu tekućine obilnim pijenjem (ili infuzijom u težim oblicima bolesti), te uzimanje lijekova za snižavanje temperature i smirivanje kašlja. Budući da je gripa uzrokovana virusima, antibiotici nisu učinkoviti pa se njima mogu liječiti samo bakterijske komplikacije, odnosno upala uha, upala sinusa i pneumonija.

Danas postoje i specifični antivirusni lijekovi koji su učinkoviti u liječenju gripe, a prema mehanizmu djelovanja nazivaju se inhibitorima neuraminidaze. Oni blokiraju aktivnost virusnog enzima neuraminidaze (pogađaju Ahilovu tetivu virusa influence) čime se sprječava izlazak virusa iz inficirane stanice. Novi su antivirusni lijekovi u primjeni od 2000. godine. Postoje dva takva lijeka - oseltamivir i zanamivir.

Zanamivir je pripravljen samo u obliku aerosola (raspršivač), a primjenjuje se u odraslih i djece starije od pet godina. Oseltamivir se uzima na usta (kapsule za odrasle i djecu), a koristi se za liječenje influence u odraslih, sve djece i trudnica. Ovi se lijekovi moraju primijeniti već na samom početku bolesti, svakako u prvih 48 sati nakon pojave prvih simptoma. Učinkovitost je veća ako se lijek uzme prvi dan bolesti.

Antivirusni lijekovi, ako se uzmu u prvih 48 sati nakon početka bolesti, bitno skraćuju trajanje bolesti i ublažavaju težinu simptoma, a u velikom postotku smanjuje broj i težinu komplikacija. To rezultira smanjenjem potrošnje antibiotika i broja hospitalizacija.

 

Sprječavanje gripe

Zbog stalnih promjena virusa i kratkog trajanja imunosti cijepljenje treba ponavljati svake godine.

Budući da je influenca teška bolest, a za starije ljude i kronične bolesnike i pogibeljna, te da se pojavljuje epidemijski, vrlo su važne javnozdravstvene i epidemiološke mjere za sprječavanje i suzbijanje infekcije. Općim mjerama, kao što su preporuke za što manjim okupljanjem ljudi, odgađanje kulturnih i športskih priredaba, zatvaranje škola i vrtića, zabrana posjeta u bolnicama, itd., ne postiže se očekivani učinak, pa su one danas uglavnom napuštene. Jedini je učinkovit postupak u sprječavanju influence aktivna imunizacija, odnosno cijepljenje.

Cijepljenje se provodi mrtvim cjepivom koje sadrži dijelove virusne čestice, a osobito je korisno za ugrožene skupine pučanstva, u kojih influenca može biti vrlo teška bolest. To su sve osobe starije od 65 godina i bolesnici s kroničnim plućnim, srčanim i bubrežnim bolestima, zatim dijabetičari i ostale imunokompromitirane osobe. Preporučljivo je cijepiti djecu i trudnice, a i svo ostalo pučanstvo.

Kontraindikacija za primjenu mrtvog cjepiva jest samo preosjetljivost na jaja, jer se cjepivo proizvodi na oplođenim kokošjim jajima. Za sezonsku gripu se koristi  kombinirano trokomponentno cjepivo koje sadrži dva tipa virusa influence A i virus influence B. Cijepljenje se provodi u jesen, nekoliko mjeseci ili tjedana prije moguće pojave epidemije influence. Zbog stalnih promjena virusa i kratkog trajanja imunosti cijepljenje treba ponavljati svake godine.

 

Sve članke vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(139)
4.2 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Prehrana po bolestima


Saznajte više o prikladnoj prehrani, namirnicama i njihovom utjecaju na: Pravilnim izborom namirnica možete znatno unaprijediti svoje zdravlje.

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.