nema mjerenja
nema mjerenja
Brijest
niska
Čempresi
umjerena
Crkvina
niska
nema mjerenja
nema mjerenja
nema mjerenja
nema mjerenja
nema mjerenja
Joha
niska
Čempresi
niska
Lijeska
niska
nema mjerenja
nema mjerenja
Čempresi
visoka
Vrba
niska
Lijeska
niska
nema mjerenja
nema mjerenja
nema mjerenja
nema mjerenja
Brijest
niska
Čempresi
visoka
Grab
niska
nema mjerenja
Joha
niska
Čempresi
niska
nema mjerenja
Lijeska
niska
Joha
niska
Jasen
niska
Topola
niska
Besplatni newsletter

Svakodnevno biramo najzanimljivije za vas i šaljemo. Prijavite se!

Astma

Astma i GERB

Objavljeno 18.03.2013.
Doc. dr. sc. Suzana Kukulj, dr. med., specijalist pulmolog
Istraživanja ukazuju da bi kronična žgaravica mogla biti glavni uzrok astme u odraslih osoba, što znači da se na listu zdravstvenih rizika povezanih s refluksnom bolešću može uvrstiti i astma.
Astma i GERB

Što je to GERB?

Gastroezofagealni refluks je česta, kronična i ponavljajuća bolest koja bitno utječe na kvalitetu života odrasle populacije.

Kronična žgaravica, poznata i kao gastroezofagealna refluksna bolest (GERB), predstavlja jedan od najčešćih probavnih problema u razvijenim zemljama. Gastroezofagealni refluks znači regurgitaciju (vraćanje) sadržaja, odnosno kiseline iz želuca natrag u jednjak. Bolest nastaje kada djelovanje tako vraćenog želučanog sadržaja dovodi do upalnih promjena sluznice jednjaka. GERB je česta, kronična i ponavljajuća bolest koja bitno utječe na kvalitetu života odrasle populacije.

Simptomi refluksne bolesti

Kliničke značajke ove bolesti obuhvaćaju dva značajna entiteta:

  • Žgaravica - osjećaj pečenja u području žličice koji je posljedica djelovanja kiselog želučanog sadržaja na osjetljivu sluznicu jednjaka. Stanje se može pogoršati prilikom ležanja, pregibanja, ali i poslije konzumacije vrućih ili alkoholnih napitaka.
  • Regurgitacija (refluks) - povratak želučanog sadržaja iz želuca u jednjak, najčešće prilikom ležanja ili naginjanja. Zanimljivo je da je upravo regurgitacija uzrok kroničnog kašlja u 21% zahvaćene populacije, a može uzrokovati i bol u prsnom košu zbog koje bolesnici često zatraže medicinsku pomoć, misleći da je ona srčanog podrijetla.

Bolest se često manifestira sa netipičnim simptomima i znakovima, kao što su bol u prsnom košu, kroničan kašalj, oštećenja zubne cakline, osjećaj knedle u grlu, ponavljajuće upale grla, ponavljajuća hripavost te astma.

Uzročna povezanost s astmom

Poznato je da je učestalost GERB-a visoka među bolesnicima s astmom, a novije studije upućuju na uzročnu povezanost ovih dvaju bolesti. GERB može pogoršati astmatske tegobe zbog mikroaspiracije refluktiranog sadržaja i/ili stimulacijom živca vagusa kiselinom iz jednjaka. Nekontrolirana astma uslijed protrahiranog kašlja i učestale upotrebe bronhodilatatacijskih lijekova potiče refluksnu bolest povećavajući gradijent tlaka preko mišića ošita, što dovodi do pojačane sekrecije želučane kiseline i smanjenog tonusa donjeg ezofagealnog sfinktera.

Dijagnostika i principi liječenja

Hipofaringealna višekanalna intraluminalna impedancija pomaže u identifikaciji bolesnika u kojih je astma inducirana GERB-om.

Nova metoda poznata kao hipofaringealna višekanalna intraluminalna impedancija (HMII) pokazala se učinkovitija od konvencionalnih tehnika za identifikaciju bolesnika u kojih je astma inducirana GERB-om. Prema mišljenju znanstvenika, odrasle osobe oboljele od astme koje ne reagiraju na terapiju lijekovima za astmu ili imaju i GERB bi trebalo testirati pomoću HMII-a.

Na temelju navedenih patofizioloških mehanizama, za očekivati je da će u bolesnika s GERB-om i astmom liječenje GERB-a inhibitorima protonske pumpe (IPP) ublažiti tijek astme, poboljšati plućnu funkciju, sniziti razinu upalnog medijatora dušičnog oksida u izdahnutom zraku (FENO) te smanjiti potrebu za simptomatskim lijekovima. IPP pokazuju sistemsko djelovanje te utječu i na inhibiciju protonske pumpe u bronhima koja je odgovorna za sniženu pH vrijednost u astmi.

Kirurškim liječenjem GERB-a dolazi do ublažavanja simptoma astme u 90 posto bolesnika. Ipak, prevladavajuće mišljenje jest da je kirurško liječenje GERB-a rijetko potrebno, s obzirom da se lijekovima većina slučajeva refluksne bolesti može staviti pod kontrolu.

Najčešće korišteni lijekovi

U borbi protiv ove bolesti koriste se:

  • Antacidi - sredstva koja neutraliziraju kiselost želučanog soka. Njihov učinak je kratkotrajan (svega nekoliko sati), stoga je potrebna njihova redovita upotreba. Antacidi su učinkoviti samo kod blažih smetnji.
  • Blokatori histaminskih H2 receptora - lijekovi koji koče izlučivanje želučane kiseline, a najučinkovitiji su u noćnom razdoblju, odnosno učinkovitost im se gubi nakon hranjenja. Učinak blokatora javlja se kasnije nego pri antacidima, premda je učinak dugotrajniji (6-12 sati). 
  • Inhibitori protonske pumpe - lijekovi koji koče lučenje želučane kiseline, a njihovo djelovanje je dulje, i prilično dobro čak i nakon unosa hrane.

Zaključak

Liječenje gastroezofagealne refluksne bolesti zahtjevan je i dugotrajan proces, a liječnici svoje bolesnike nerijetko liječe lijekovima poput antacida ili H2 blokatora bez prethodnih dijagnostičkih pretraga. U simptomatsko blažim oblicima GERB-a će za kompletno uklanjanje simptoma i regeneraciju sluznice jednjaka biti uspješna već i promjena životnog stila, uz privremenu pomoć antacida (koji se danas mogu kupiti u ljekarnama i bez liječničkog recepta). Osobe s teškom simptomatikom GERB-a moraju pristupiti dijagnostici (endoskopija) kako bi se pravovremeno odredila adekvatna terapija.

Sve članke vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(35)
4.3 od 5

Brzi priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi

Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Razdoblje plodnosti žene u jednom ciklusu kratko je, svega nekoliko dana prije i nekoliko dana poslije ovulacije. KALENDAR ovulacije

KALENDAR trudnoće

Pratite trudnoću i razvoj vaše bebe iz tjedna u tjedan. KALENDAR trudnoće Uz ilustracije i opise pratite razvoj vaše bebe od začeća do njezinog dolaska na svijet.

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.