Kožne promjene i bolesti

Izlaganje suncu, zaštita od sunca i vitamin D

Objavljeno 27.06.2006.
Tatjana Nemeth Blažić, dr. med.
Istraživanja su pokazala da 5 minuta provedenog na suncu, sa 5% izloženog tijela, 2 ili 3 puta tjedno može osigurati dovoljnu količinu vitamina D koje organizam treba za zaštitu zdravlja kostiju i zuba i za prevenciju nekih bolesti koštanog tkiva. Više od 20 minuta provedenog na suncu ne povećava dobre učinke vitamina D, a rizik oštećenja kože povećava se s količinom vremena izloženosti sunčevim zrakama.
Izlaganje suncu, zaštita od sunca i vitamin D

Preporučene dnevne količine vitamina D

  • Dojenčad i djeca do 18 godina 400 IJ
  • Odrasli od 19 do 24 godina 400 IJ
  • Odrasli od 25 do 50 godina 200 IJ
  • Iznad 50 godina 200 IJ
  • 51 do 70 godina 400 IJ
  • 71 godina i više 600 IJ

(preporučene količine dovoljne su da pokriju individualne potrebe većine zdravih ljudi koji žive u normalnim životnim okolnostima)

Multivitaminski preparati obično sadržavaju 400 IJ vitamina D. Čaša mlijeka ima 100 IJ. Namirnice koje sadrže nešto veću količinu vitamina D su riblje ulje, tunjevina, losos, skuša, jetra, jaja, maslac, jogurt i sir. Kod uzimanja vitaminskih pripravaka potreban je oprez jer veće količine vitamina D mogu uzrokovati toksične pojave.

Rizik od raka kože

Melanom je zloćudni tumor kože koji nastaje iz melanocita, stanica koje stvaraju kožni pigment ili melanin.

Osobe svjetlije i pjegave kože koja ne tamni, te osobe s više od 20 madeža, čiji su madeži "displastični" (veliki, nepravilni, višebojni) i osobe s obiteljskom anamnezom melanoma pod povećanim su rizikom razvoja raka kože i ne bi uopće (niti najkraće vrijeme!) smjele boraviti na suncu bez zaštite.

Starije osobe sa znacima senilne keratoze, osobe koje se prekomjerno izlažu UV-zrakama te djelatnici profesionalno izloženi karbonskim smolama, mineralnim uljima, ionizirajućem zračenju i arsenskim spojevima također su pod povećanim rizikom razvoja raka kože. Te osobe također ne bi se smjele izlagati suncu bez zaštite.

Sredstva zaštite od sunca preveniraju
oštećenja kože uzrokovane prekomjernim izlaganjem suncu, no ujedno sprečavaju apsorpciju UV-zraka koje potiče stvaranje D-vitamina. Osobe starije životne dobi i sve druge osobe koje se iz bilo kojeg razloga slabo izlažu suncu trebaju uzimati vitaminske preparate i hranu bogatom vitaminom D kako bi unijele u organizam dovoljne količine tog vitamina.

U svijetu je zabilježena povećana učestalost melanoma kože. Melanom je zloćudni tumor kože koji nastaje iz melanocita, stanica koje stvaraju kožni pigment ili melanin. Svaka promjena kože, posebice promjena veličine i boje madeža i pigmentiranih tvorbi, vlaženje, krvarenje ili proširenje pigmentacije izvan rubova, svrbež, osjetljivost i pojava bolova ili pojava novih tvorbi ili ulceracija u okolini, sumnjiva je na rak kože.

Prepoznavanje tih promjena značajno je za rano otkrivanje raka kože. Opazite li neki od gore navedenih znakova odmah se javite liječniku.

Mjere prevencije

Mjere prevencije su izbjegavanje prekomjerne izloženosti suncu i uporaba zaštitnih sredstava protiv sunčevih zraka kada se boravi na suncu, a to je pogotovo potrebno u osoba s povećanim rizikom za razvoj raka kože. Posebno treba čuvati djecu mlađu od 15 godina.

Preporuke za zaštitu od sunca

  • Izbjegavanje prekomjernog sunčanja/tamnjenja kože - kako u prirodi, tako i u solarijima
  • Razumno izlaganje suncu tijekom odmora
  • Izbjegavanje sunca između 10 i 16 sati - u to se vrijeme obavezno sklonite u sjenu
  • Nosite laku i svijetlu odjeću i šešir širokog oboda koji štiti lice i vrat
  • Zaštita kremama sa zaštitnim faktorima
Sve članke vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(34)
4.3 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Prehrana po bolestima


Saznajte više o prikladnoj prehrani, namirnicama i njihovom utjecaju na: Pravilnim izborom namirnica možete znatno unaprijediti svoje zdravlje.

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.