nema mjerenja
Čempresi
niska
Lijeska
niska
Crkvina
niska
nema mjerenja
nema mjerenja
Drveće
umjerena
Trave
nema peludi
Korovi
nema peludi
Drveće
niska
Trave
nema peludi
Korovi
nema peludi
nema mjerenja
nema mjerenja
Drveće
umjerena
Trave
nema peludi
Korovi
nema peludi
Čempresi
umjerena
Lijeska
umjerena
Drveće
umjerena
Trave
nema peludi
Korovi
nema peludi
Drveće
umjerena
Trave
nema peludi
Korovi
nema peludi
nema mjerenja
nema mjerenja
Čempresi
umjerena
Grab
niska
Drveće
umjerena
Trave
nema peludi
Korovi
nema peludi
Joha
niska
Lijeska
niska
Čempresi
umjerena
Lijeska
niska
Lijeska
umjerena
Joha
niska
Besplatni newsletter

Svakodnevno biramo najzanimljivije za vas i šaljemo. Prijavite se!

Osteoporoza

Osteoporoza - prevencija i liječenje

Objavljeno 12.05.2015.
Mr. sc. Anita Legović, dr. med., specijalist fizijatar-reumatolog
Osteoporoza je progresivna koštana bolest koja nastaje zbog nesklada u veličini razgradnje i stvaranja kosti te predstavlja najčešću metaboličku bolest kostiju. Rezultat tih promjena su pojačana krhkost i povećanje rizika od prijeloma kosti.
Osteoporoza - prevencija i liječenje

Osteoporoza – bolest žena

Osteoporozi naginju žene koje su gracilne konstitucije, s kasnom menarhom i ranom menopauzom.

Osteoporoza je bolest obilježena smanjenom koštanom masom i promjenama u mikroarhitekturi koštanog tkiva. Više joj naginju žene koje su gracilne konstitucije, s kasnom menarhom i ranom menopauzom, zatim osobe starije životne dobi, a postoji i obiteljska predispozicija. Uzroci nastanka mogu biti manjak estrogena (hormona koji sudjeluje u izgradnji kostiju), zatim starenje kao neminovni proces te rizični čimbenici kao što su nasljedni i konstitucijski, način života, prehrana i bolesti. Sama osteoporoza može biti uzrokovana lijekovima koji se koriste u liječenju malignih bolesti (kemoterapija, tj. citostatici), glukokortikoidima, antiepilepticima, antikoagulantnim te antiulkusnim lijekovima.

S obzirom na način života, predisponirane osobe su pušači, osobe koje su fizički neaktivne ili nepokretne, osobe nedovoljno izložene suncu, ali i one premale tjelesne težine (indeks tjelesne težine ili BMI manji od 19 kg/m2). Prehrana je osobito važna u nastanku osteoporoze jer je bolest češća u osoba koje imaju gastrointestinalne poteškoće i ne podnose mlijeko (pa hranom nedovoljno unose kalcij), kao i u slučajevima prekomjernog uživanja alkohola i kave.

Pojedine bolesti često su povezane sa razvojem osteoporoze; tako je ona češća kod upalnih reumatskih bolesti (reumatoidnog artritisa), endokrinih bolesti (šećerne bolesti, bolesti štitnjače, hipogonadizma), neuroloških bolesti (multipla skleroza), poremećaja u radu probavnih organa, psihičkih bolesti (anoreksija nervosa), malignih bolesti, opstruktivne bolesti pluća, bubrežne insuficijencije i bolesnika na dijalizi, kao i u bolesnika sa transplantacijom organa.

Postavljanje dijagnoze

Denzitometrija petne kosti predstavlja pristupačnu, jednostavnu i brzu metodu određivanja gustoće kostiju bez ionizirajućeg zračenja.

Dijagnoza osteoporoze postavlja se denzitometrijom, tj. određivanjem mineralne gustoće kostiju. Denzitometrija se preporučuje u premenopauzalnih žena s višestrukim čimbenicima za osteoporozu, muškaraca s čimbenicima rizika za osteoporozu, u žena iznad 65 godina života, osoba s gubitkom visine većim od 4 centimetra i s prethodnim prijelomima kosti uz minimalnu traumu, kod osoba u kojih je radiološki utvrđeno smanjenje koštane mase, osoba koje boluju od bolesti za koje se zna da izazivaju osteoporozu te osoba koje su dugotrajno liječene glukokortikoidima.

Sve bolesnike koji ulaze u rizičnu skupinu potrebno je uputiti na ultrazvučnu denzitometriju petne kosti. Ona predstavlja pristupačnu, jednostavnu i brzu metodu određivanja gustoće kostiju bez ionizirajućeg zračenja koja je dovoljno precizna za procjenu rizika nastanka osteoporoze. Dokazana je dobra korelacija između utvrđene mineralne gustoće petne kosti i rizika za prijelom bedrene kosti.

Nakon što se utvrdi rizik za nastanak prijeloma, bolesnika je potrebno uputiti na daljnju obradu i DXA (eng. Dual-energy X-ray absorptiometry), što je denzitometrija kosti aksijalnog skeleta. Ona predstavlja vrlo točnu dijagnostičku metodu sa minimalnim zračenjem i visokom preciznošću, a služi pouzdanom praćenju učinka liječenja osteoporoze. Znaci smanjenja koštane mase su smanjenje tjelesne visine, deformiteti kralježnice, pojava pogrbljenosti (takozvana "udovičina grba"), kolapsni prijelomi trupa kralježaka, vrata bedrene kosti i podlaktice te otežana pokretljivost.

Prijelomi kralješaka su jedan od tipičnih znakova osteoporoze, a učestaliji su kod osoba s postojećim deformitetima kralježnice. Simptomi prijeloma kralješka su nagla ili mukla bol u leđima ili križima koja je ograničena na određeni kralježak, a pogoršava se stajanjem, naglim kretnjama, kihanjem, kašljanjem, manjim naporom ili pokretom. Nadalje, navedena bol se može širiti pojasasto prema naprijed u trbuh, a u mirovanju obično popušta. Prirodne krivine kralježnice su naglašenije, a obično dolazi do smanjenja tjelesne visine.

Nakon prvog prijeloma kralješka višestruko se povećava rizik od idućeg prijeloma (2 puta), osobito kralježaka (3-4 puta). Prijelomi kralješaka mogu imati teške posljedice, kao i prijelomi kuka. Ženska populacija je osobito ugrožena jer žene imaju znatno veći gubitak koštane mase u odnosu na muškarce, žive dulje, a žene starije dobi su također sklonije padu. Prijelomi kralješaka i kuka povećavaju fizičku nesposobnost (52%), gubitak samostalnosti (50,3%), a također je povišen i rizik od prijevremene smrti (47,9%).

Prevencija osteoporoze

Cilj prevencije osteoporoze jest postići što veću koštanu masu tijekom rasta i razvoja, a provodi se adekvatnim unosom vitamina D.

U zadnjih petnaestak godina intenzivno se govori o osteoporozi, pa je pretpostavka da je to (osim povećanja svijesti o toj bolesti) rezultiralo i kvalitetnim znanjem te stavovima samih pacijenata. Prevencija osteoporoze od osobitog je značaja u smanjenju rizika prijeloma. Cilj prevencije osteoporoze jest postići što veću koštanu masu tijekom rasta i razvoja. Provodi se dovoljnim unosom vitamina D te najmanje 15-minutnom izlaganju suncu, zatim dovoljnom količinom kalcija uzimanjem mliječnih proizvoda, kao i prehranom s dovoljno voća i povrća te svakodnevnom tjelesnom aktivnošću. Poznati su važni učinci vitamina D na zdravlje kostiju, snagu mišića, koordinaciju pokreta i prevenciju padova. Nedostatak D vitamina ima za posljedicu smanjenu resorpciju kalcija, povećano lučenje parathormona (što smanjuje gustoću koštane mase i povećava rizik od prijeloma), a smanjena je i neuromuskularna funkcija.

Razlozi velike prevalencije nedostatka vitamina D u žena u postmenopauzi posljedica su nedovoljne izloženosti suncu, upotrebi zaštitnih sredstava, smanjenog unosa vitamina hranom te smanjena sposobnost sinteze vitamina D u koži kao posljedica starenja. Sunčanje je glavni izvor vitamina D i osigurava većinu dnevne tjelesne potrebe, ovisno o godišnjem dobu, trajanju sunčanja, zaštiti i pigmentaciji. Ostali izvori D vitamina su endogeni, što predstavlja sposobnost kože, jetre i bubrega da stvaraju vitamin D. Prehrana čini manji izvor vitamina D, budući da je isti slabo zastupljen u hrani (izuzev u masnim ribama i jajima).

Osim zbog učinka na kosti, nadoknada vitamina D ključna je i zbog izvankoštanih učinaka. Navedeno prvenstveno podrazumijeva smanjenje razvoja karcinoma prostate, debelog crijeva i dojke. Nadalje, vitamin D pozitivno utiče na autoimune bolesti kao što su upalna bolest crijeva, reumatoidni artritis, sistemski lupus, multipla skleroza te šećerna bolest tip I. Pozitivan učinak ima i na koronarnu bolest srca, a također smanjuje opću smrtnost.

Sam vitamin D može se uzeti u obliku nadomjestaka ili kao multivitaminski preparat. Potrebna dnevna doza vitamina D je 400-800 internacionalnih jedinica (IJ). Uz redovito uzimanje 500-1000 mg kalcija, starije osobe stacionirane u domovima umirovljenika i osobe koje se ne izlažu suncu preventivno bi morale uzimati 800 IJ vitamina D.

Liječenje

Bisfosfonati su lijekovi koji predstavljaju tzv. "zlatni standard" u terapiji osteoporoze.

Liječenje osteoporoze se provodi farmakološki i nefarmakološki. Farmakološko liječenje obuhvaća niz pripravaka od kojih su u upotrebi bisfosfonati, selektivni modulatori estrogenskih receptora ili tzv. SERM-ovi (raloksifen), kalcitonin i teriparatid. Bisfosfonati (ibandronat, alendronat, etidronat, risedronat) predstavljaju tzv. "zlatni standard" u liječenju osteoporoze. To su nehormonski antiresorpcijski lijekovi, snažni inhibitori resorpcije kosti - osobito na mjestima pojačane pregradnje. Primjenjuju se kroz tjedni (alendronat, risedronat), odnosno mjesečni (ibandronat) oblik, a razvijeni su i bisfosfonati za intravensku primjenu (pamidronat, zolendronat, ibandronat).

Nefarmakološko liječenje podrazumijeva svakodnevnu tjelesnu aktivnost i tjelovježbu. Tjelesna aktivnost potiče stvaranje kosti, usporava ili zaustavlja gubitak koštane mase, poboljšava mišićnu koordinaciju te smanjuje rizik od pada i prijeloma. Cilj vježbanja je kroz kontrolirani rehabilitacijski program vježbi ojačati mišiće koji podržavaju kralježnicu, ojačati mišiće zdjelice i nogu te vježbati koordinaciju i ravnotežu. U nefarmakološkom liječenju primjenjuju se različiti oblici fizikalne terapije kao simptomatsko liječenje, korištenje ortopedskih pomagala za rasterećenje kralježnice uz adekvatnu prehranu sa dovoljnim unosom kalcija i vitamina D. Prestanak pušenja, umjerenost u alkoholu te mjere za prevenciju pada čine dodatnu paletu mjera.

Zaključak

Osteoporozu treba liječiti s ciljem prevencije fraktura na svim mjestima. Rano liječenje osteoporoze prvi je korak u prevenciji prijeloma. Za kompleksno liječenje osteoporoze neophodno je primijeniti specifični (antiresorptivni) lijek, vitamin D i kalcij. Za optimalne rezultate prevencije i liječenja osteoporoze, uz dobre lijekove i pravilno dozirane suplemente, ključnu ulogu igra suradljivost bolesnika. Uz navedeno neophodno je održavati fizičku aktivnost, a ključna je i promjena loših životnih navika.

Sve članke vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(30)
4.5 od 5

Brzi priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi

Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

prehrana po bolestima


Saznajte više o prikladnoj prehrani, namirnicama i njihovom utjecaju na: Pravilnim izborom namirnica možete znatno unaprijediti svoje zdravlje.

KALENDAR ovulacije

Razdoblje plodnosti žene u jednom ciklusu kratko je, svega nekoliko dana prije i nekoliko dana poslije ovulacije. KALENDAR ovulacije

KALENDAR trudnoće

Pratite trudnoću i razvoj vaše bebe iz tjedna u tjedan. KALENDAR trudnoće Uz ilustracije i opise pratite razvoj vaše bebe od začeća do njezinog dolaska na svijet.

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.