Prehrana

Studija o uzrocima celijakalije

Objavljeno 23.07.2010.

BBC

Britanski i australski znanstvenici su praćenjem 200 ispitanika identificirali 3 peptida prisutna u glutenu u pšenici, raži i ječmu koji dovode do celijakalije.
Studija o uzrocima celijakalije
 

Istraživači vjeruju da će njihovo otkriće olakšati razvoj novih terapija, pa čak i cjepiva za ovo stanje koje karakterizira netolerancija na gluten prisutan u hrani koja se proizvodi od ovih žitarica.

Celijakalija je češća kod žena, a podaci prikupljeni u Velikoj Britaniji pokazuju kako od nje pati svaka stota osoba.

Povezanost između glutena i celijakalije je otkrivena prije 60 godina, no dosad nisu bili poznati "odgovorne" komponente glutena.

Zasad je jedina učinkovita metoda borbe protiv celijakalije potpuno izbjegavanje hrane koja sadrži gluten.

Simptomi celijakalije mogu uključivati dijareju, mučninu, povraćanje, bolove u želucu, umor, glavobolje i smanjenje tjelesne mase.


Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(29)
4.7 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.