Prehrana

Zeleno lisnato povrće smanjuje rizik za dijabetes

Objavljeno 21.08.2010.

BBC

Prehrana koja obiluje zelenim lisnatim povrćem može znatno smanjiti izglede za obolijevanje od dijabetesa, objavio je British Medical Journal (BMJ).
Zeleno lisnato povrće smanjuje rizik za dijabetes
 

Analizom podataka prikupljenih za potrebe 6 ranijih studija o unosu voća i povrća je utvrđeno kako samo namirnice poput špinata, brokule, cvjetače, kelja ili kupusa imaju izražen zaštitni učinak, kažu istraživači s Leicester University.

Rezultati za 220000 ispitanika sugeriraju kako je redovita konzumacija ovakvog povrća (oko 100 grama dnevno) povezana s prosječno 14% manjim rizikom za razvoj dijabetesa tipa 2.

Znanstvenici vjeruju da je uzrok tome visoka razina antioksidansa poput vitamina C, ali i elemenata poput magnezija.


Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(28)
4.7 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.