Prehrana

Prehrana može smanjiti rizik obolijevanja od raka pluća

Objavljeno 02.09.2010.

Yahoo

Česta konzumacija voća i povrća može kod nekih pušača smanjiti izglede za razvoj raka pluća, pokazuju podaci prikupljeni od 450000 ispitanika u 10 europskih zemalja.
Prehrana može smanjiti rizik obolijevanja od raka pluća
 

Nizozemski istraživači koji su proveli studiju napominju kako znatno jači pozitivan efekt ima prestanak pušenja, piše stručni časopis Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention.

Ipak, prema njihovim nalazima su pušači s prehranom koja je obilovala voćem i povrćem imali prosječno 27% manji rizik obolijevanja od najčešćeg tipa raka pluća.

Neke ranije studije su već pokazale kako je visoki udio voća i povrća u prehrani povezan s manjim izgledima za razvoj karcinoma debelog crijeva, želuca, dojke, usne šupljine, grla i jednjaka.

Istraživači napominju kako ovakva prehrana smanjuje rizik za pretilost, poznati faktor rizika za rak.


Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(26)
4.6 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.