Mladi

Djeca su s godinama sve neaktivnija

Objavljeno 17.09.2010.

Yahoo

Prosječni 10-godišnjak je manje tjelesno aktivan nego prosječno dijete staro 9 godina, pokazalo je istraživanje britanskih znanstvenika sa sveučilišta u Cambridgeu.
Djeca su s godinama sve neaktivnija
 

Smanjenje trajanja tjelesnih aktivnosti je bilo najizraženije u danima vikenda - prosječno 75 minuta za dječake i gotovo pola sata za djevojčice.

Stručni časopis Pediatrics piše i kako je tjelesna aktivnost u dječjoj dobi ključna ne samo za održavanje zdrave tjelesne mase, nego i za mentalno zdravlje djece.

U novom istraživanju je sudjelovalo 844 djece koja su tijekom 2 tjedna nosila uređaje za mjerenje tjelesne aktivnosti.

Pokazalo se kako u dobi od 9 godina 70% djece udovoljava preporukama za jedan sat umjerene ili intenzivne aktivnosti dnevno, dok godinu dana kasnije tim preporukama udovoljava samo 66% djece.

Gotovo dvije trećine djece je u razmaku od godinu dana povećalo trajanje potpune tjelesne neaktivnosti.

Znanstvenici će nastaviti pratiti tjelesnu aktivnost ispitanika i u sljedećim godinama kako bi utvrdili proteže li se ova pojava i do adolescencije.


Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(29)
4.7 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.