Bolesti srca i krvnih žila

Hrvatski tjedan zdravlja srca, 23. do 29. svibnja 2011.

Objavljeno 24.05.2011.
Pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi Republike Hrvatske, Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatske komore medicinskih sestara, te potporu Grada Zagreba, Hrvatsko kardiološko društvo i Hrvatska udruga kardioloških medicinskih sestara organiziraju „Hrvatski tjedan zdravlja srca“ od 23. do 29. svibnja 2011. godine.
Hrvatski tjedan zdravlja srca, 23. do 29. svibnja 2011.
 

Sva događanja „Hrvatskog tjedna zdravlja srca" odvijat će se kao najava početka rada Zaklade „Hrvatska kuća srca" koju su osnovali Grad Zagreb i Hrvatsko kardiološko društvo.

Problem kardiovaskularnih bolesti je vodeći javnozdravstveni problem u Republici Hrvatskoj i Gradu Zagrebu. Stoga je cilj planiranih aktivnosti, podizanje svijesti opće populacije, ali i stručne javnosti o potrebi rada na prevenciji kardiovaskularnih bolesti, te rada na promicanju, očuvanju i unaprjeđenju zdravlja srca.

Prema zadnje objavljenim podacima Državnog zavoda za statistiku i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u 2009. godini u Republici Hrvatskoj je od ukupnog broja umrlih osoba (52.414), 49,56% ( 25.976) umrlo od posljedica kardiovaskularnih i drugih cirkulacijskih bolesti. Najveći broj osoba umrlo je od ishemijske bolesti srca što uključuje koronarnu bolest srca, akutni infarkt miokarda i druge oblike te bolesti (10.542).

U Gradu Zagrebu je prema podacima objavljenim za 2008. godinu od bolesti srca i krvnih žila umrlo 4040 osoba, a od toga 1.502 od ishemijske bolesti srca. Ovi podaci nam govore kako se radi o najvećem javnozdravstvenom problemu u Republici Hrvatskoj kojem treba posvetiti više pažnje, rada i truda, ne samo zdravstvenih djelatnika već društva u cjelini. Veliki broj bolesti srca i krvnih žila moguće je spriječiti primarnom prevencijom, promicanjem zdravijeg načina življenja i stalnim upozoravanjem na čimbenike rizika te njihovu kontrolu.

Općoj populaciji, ali i predstavnicima  medicinske struke potrebna je kontinuirana edukacija po svjetskim standardima kako bi se što veći broj bolesti srca i krvnih žila spriječio ili otkrio u samom početku.  To će biti ujedno i jedan od najvažnijih zadataka i ciljeva Zaklade „Hrvatska kuća srca".

U najboljoj namjeri i s željom da građani  lijepe nam Hrvatske dobiju informaciju o važnosti čuvanja  zdravlja svog srca, molimo Vas da podržite naše aktivnosti i priključite nam se u obilježavanju „Hrvatskog tjedna zdravlja srca".

Želja nam je da zadnja subota u mjesecu svibnju postane nacionalni dan posvećen zdravlju srca, Hrvatski dan srca.

Zajedno možemo napraviti više  za svoje srce, za vlastito zdravlje i budućnost naše djece stoga Vas pozivamo da dođete :

U subotu, 28. svibnja 2011. od 10,00 do 13,00 sati na javnozdravstvenu akciju „Volim svoje srce!"

  • Zagreb, Trg bana Josipa Jelačića- Splavnica
  • Zadar, Narodni trg
  • Dubrovnik, Stradun
  • Koprivnica, Zrinski trg

te zajedno s nama , točno u 12,00 sati sudjelujete u oblikovanju 'živog srca' , čiju će poruku elektronski mediji  prenijeti u svaki hrvatski dom. Time ćemo dati podršku svima oboljelima od kardiovaskularnih bolesti, ali i  jasnu poruku cijeloj javnosti: Volim svoje srce!

U nedjelju, 29. svibnja 2011. od 10,00 do 15,00 sati na  sportsku manifestaciju i utrku „Hodaj i trči za zdravo srce!", Jarun, Malo jezero, Dugi otok otok veslača).

 

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(28)
4.6 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Prehrana po bolestima


Saznajte više o prikladnoj prehrani, namirnicama i njihovom utjecaju na: Pravilnim izborom namirnica možete znatno unaprijediti svoje zdravlje.

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.