Prehrana

Stil života utječe na rizik za iznenadnu srčanu smrt

Objavljeno 07.07.2011.

Reuters

Nova studija sugerira kako mediteranska prehrana, održavanje zdrave tjelesne mase, nepušenje i tjelovježba mogu rizik od iznenadne srčane smrti smanjiti za 92%.
Stil života utječe na rizik za iznenadnu srčanu smrt
 

Journal of the American Medical Association je objavio rezultate koje su američki znanstvenici iz Brigham and Women's Hospital u Bostonu prikupili od 81000 ispitanica tijekom 26 godina.

Pojedinačno gledano, najizraženiji efekt na smanjenje rizika za iznenadnu srčanu smrt su imali održavanje zdrave tjelesne mase (smanjenje rizika za 56%) i zdrava prehrana (40%).

Najveći faktor rizika je bilo pušenje, pa su žene koje nikad nisu pušile imale 75% manje izglede za iznenadnu srčanu smrt nego žene koje su pušile 25 cigareta dnevno.

Iznenadna srčana smrt je prouzročena naglim prestankom rada srca, najčešće zbog aritmije.

Na nju se odnosi polovica svih smrtnih slučajeva povezanih sa srcem.

Američki znanstvenici procjenjuju kako je više od 80% slučajeva iznenadne srčane smrti povezano s nezdravim stilom života.

 

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(26)
4.8 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.