Mladi

Kombinirano djelovanje stresa i zagađenja

Objavljeno 25.07.2011.

Yahoo

Djeca izložena stresu u obitelji su osjetljivija na oštećenja pluća do kojih dolazi zbog prometnog zagađenja, objavili su znanstvenici s University of Southern California.
Kombinirano djelovanje stresa i zagađenja
 

U njihovom istraživanju je sudjelovalo gotovo 1400 djece.

Uz podatke o zagađenju zraka u blizini domova ispitanika, znanstvenici su od roditelja prikupili i informacije o učestalosti stresnih situacija u obitelji.

American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine je objavio kako djeca koja nisu bila izložena stresu u obitelji nisu osjećala niti posljedice umjerenog povećanja zagađenja na funkciju pluća.

Nasuprot tome, djeca iz obitelji s visokom razinom stresa su nakon povećanja zagađenja zraka doživljavala smanjenje funkcije pluća za najmanje 5%.

Kod te je djece uočen i veći rizik za astmu.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(27)
4.7 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.