Prehrana

Mediteranska prehrana pozitivno utječe na plodnost žena

Objavljeno 28.10.2011.

Yahoo

Istraživanje provedeno u Španjolskoj je pokazalo kako manje poteškoća sa začećem imaju žene koje se više pridržavaju tzv. mediteranske prehrane.
Mediteranska prehrana pozitivno utječe na plodnost žena
 

Mediteransku prehranu karakterizira česta konzumacija voća, povrća, ribe i proizvoda od integralnog zrna, a ranije studije su je već povezivale sa smanjenjem rizika za dijabetes, pretilost i bolesti srca.

Novi nalazi istraživača s Universidad de Navarra su utemeljeni na podacima prikupljenima od gotovo 500 žena koje su imale poteškoća s plodnošću te više od 1600 žena iste dobi koje su rodile najmanje jedno dijete.

Povezanost mediteranske prehrane i smanjenja rizika za poteškoće s plodnošću znanstvenici pojašnjavaju zaštitnim utjecajem ovakvih prehrambenih navika glede mogućnosti pojave rezistencije na inzulin.

Kod žena kod kojih se razvila rezistencija na inzulin se javljaju poteškoće s apsorpcijom šećera iz krvi, ali i s ovulacijom - središnjim događajem u menstrualnom ciklusu prilikom kojeg dolazi do prskanja zrelog folikula u jajniku i izbacivanja jajašca.

Uz to, inzulin utječe i na prisutnost hormona povezanih s ovulacijom, pojašnjavaju istraživači u časopisu Fertility and Sterility.

 

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(30)
4.7 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.