Prehrana

Konzumacije ribe povezana s manjim rizikom za Alzheimerovu bolest

Objavljeno 11.12.2011.

ABC News

Istraživanje provedeno u SAD na University of Pittsburgh sugerira kako je konzumacija ribe povezana sa smanjenjem rizika za slabljenje kognitivnih sposobnosti.
Konzumacije ribe povezana s manjim rizikom za Alzheimerovu bolest
 

Podaci prikupljani 10 godina od 260 ispitanika su pokazali i kako je unos pečene ili kuhane ribe reducirao rizik za smanjenje volumena mozga, a posebno hipokampusa - dijela mozga ključnog za pamćenje.

Poznato je kako kod osoba s Alzheimerovom bolešću dolazi do smanjenja volumena hipokampusa.

Ovi su rezultati dobiveni uz pomoć trodimenzionalnih snimki mozga.

Česta konzumacija ribe je imala i pozitivan utjecaj na rezultate testova pamćenja kod ispitanika, bez obzira na prisutnost ostalih čimbenika poput stupnja obrazovanja ili tjelesne aktivnosti.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(28)
4.6 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.