Mladi

Dodatno školovanje za veći kvocijent inteligencije

Objavljeno 30.12.2011.

BBC

Istraživanje provedeno u Norveškoj sugerira kako je svaka dodatna godina školovanja povezana s povećanjem kvocijenta inteligencije (IQ) za prosječno gotovo 4 boda.
Dodatno školovanje za veći kvocijent inteligencije
 

Znanstvenici sa sveučilišta u Oslu napominju kako su njihovi rezultati utemeljeni na podacima za mlade odrasle osobe, piše časopis Proceedings of the National Academy of Sciences.

Neke ranije studije su već ukazale na povezanost višeg stupnja obrazovanja i većeg IQ-a, no nije bilo jasno je li upravo duže školovanje čimbenik koji može doprinijeti povećanju kvocijenta inteligencije.

U novom istraživanju provedenom od 1955. do 1972. godine je sudjelovalo više od 107000 učenika koji su bili obuhvaćeni produženjem obveznog trajanja školovanja u Norveškoj sa 7 na 9 godina.

IQ je ispitanicima mjeren kada su imali 19 godina.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(29)
4.6 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.