Prehrana

Jagode u prevenciji kognitivnog pada

Objavljeno 01.05.2012.

Yahoo

Konzumacija jagoda, borovnica i ostalih vrsta voća s visokim udjelom antioksidansa flavonoida je u novoj studiji povezana s usporavanjem pada kognitivnih sposobnosti u starosti.
Jagode u prevenciji kognitivnog pada
 

Podaci koje je objavio stručni časopis Annals of Neurology su prikupljani 25 godina od oko 16000 ispitanica koje su na kraju istraživanja imale preko 70 godina.

Pokazalo se kako je česta konzumacija ovih vrsta voća bila povezana s odgodom slabljenja kognitivnih sposobnosti za 2,5 godine.

Znanstvenici s Harvarda kažu kako su njihovi rezultati potvrda da i male modifikacije u prehrani mogu imati značajan učinak na kognitivne sposobnosti osoba starije životne dobi.

Antioksidansi flavonoidi su u velikim količinama prisutni i u jabukama, agrumima, čaju, crvenom luku i crnom vinu.

Neke ranije studija su povezale veći unos flavonoida sa smanjenjem rizika za bolesti srca, dijabetes i rak.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(31)
4.6 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.