Mladi

Spol i dob utječu na oporavak od potresa mozga

Objavljeno 22.05.2012.

Yahoo News

Istraživanje američkih znanstvenika s Michigan State University je pokazalo kako čimbenici poput spola i dobi mogu ubrzati ili usporiti oporavak od posljedica potresa mozga.
Spol i dob utječu na oporavak od potresa mozga
 

American Journal of Sports Medicine piše kako je u usporedbi sa srednjoškolcima, kod studenata oporavak od posljedica potresa mozga tekao znatno brže.

Uz to, tinejdžeri i mladi odrasli muškarci su se od potresa mozga oporavljali brže nego tinejdžerice i žene mlade odrasle dobi.

U istraživanju je sudjelovalo 222 sportaša i sportašica koji su pretrpjeli potres mozga u protekle 2 godine.

Kod sportašica su zabilježeni i veći izgledi za prisutnost većeg broja simptoma potresa mozga te veće poteškoće s pamćenjem.

Istraživači dobivene rezultate pojašnjavaju razlikama u strukturi mozga između spolova te manjim volumenom mozga kod tinejdžera u odnosu na odrasle.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(27)
4.8 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.