Mladi

Pasivno pušenje šteti zdravlju srca djece

Objavljeno 28.05.2012.

Yahoo

Djeca izložena dimu cigareta svojih roditelja imaju veći rizik za ozbiljne poteškoće sa zdravljem kardiovaskularnog sustava kada odrastu.
Pasivno pušenje šteti zdravlju srca djece
 

Australski znanstvenici s Menzies Research Institute su analizirali podatke prikupljene u Australiji i Finskoj u rasponu od 20 godina.

Pokazalo se kako su krvne žile kod 30-godišnjaka izloženih pasivnom pušenju u djetinjstvu u znatno lošijem stanju nego kod njihovih vršnjaka čiji roditelji nisu pušili.

Riječ je o čimbeniku koji značajno povećava rizik za bolesti srca.

Istraživači napominju kako je ovo prva studija dugotrajnog utjecaja pasivnog pušenja na zdravlje srca i krvnih žila kod djece.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) procjenjuje kako je 40% djece izloženo pasivnom pušenju u svojem domu.

Prema dostupnim podacima, pasivno pušenje izaziva 600000 smrtnih slučajeva godišnje.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(31)
4.7 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.