Mladi

Sve češća ograničenja upotrebe solarija

Objavljeno 02.08.2012.

Reuters

Od 2003. do 2011. godine se broj zemalja koje su ograničile ili zabranile upotrebu solarija povećao s 2 na 11, objavili su američki stručnjaci.
Sve češća ograničenja upotrebe solarija
 

U istom razdoblju se s 3 na 12 povećao i broj američkih saveznih država koje su uvele slične mjere, dodaju znanstvenici s University of Colorado.

Jedino je Brazil zabranio korištenje solarija za sve osobe, dok u ostalim zemljama ova zabrana vrijedi za mlađe od 18 godina.

Stručni časopis Archives of Dermatology dodaje kako se niz organizacija, uključujući i Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO), zalaže za strogu regulaciju korištenja solarija.

WHO je korištenje solarija svrstao među čimbenike koji u velikoj mjeri povećavaju rizik za rak.

Prema dostupnim podacima, korištenje solarija prije 30. godine je povezano sa 75% većim rizikom obolijevanja od melanom, najsmrtonosnijeg oblika raka kože.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(32)
4.6 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.