Mladi

Dijabetes tipa 2 brže napreduje kod djece

Objavljeno 27.05.2013.

HealthDay

Dijabetes tipa 2 je agresivniji kod djece nego kod odraslih, a ozbiljne komplikacije se javljaju već nekoliko godina nakon dijagnoze, upozoravaju američki stručnjaci.
Dijabetes tipa 2 brže napreduje kod djece
 

Obzirom na sve veći broj djece s dijabetesom tipa 2, očekuje se znatno povećanje broja slučajeva bolesti srca i bubrega u mnogo mlađoj životnoj dobi nego što je uobičajeno.

Novi se nalazi temelje na podacima prikupljenima od 700 ispitanika s dijabetesom tipa 2 koji su bili u dobi od 10 do 17 godina.

Svi su ispitanici imali preveliku tjelesnu masu, a praćeni su prosječno 4 godine, piše stručni časopis Diabetes Care.

Pokazalo se kako do uništenja beta stanica koje proizvode inzulin kod ovako mladih ispitanika dolazi 4 puta brže nego kod odraslih s dijabetesom tipa 2.

Uz to, kod mladih je zabilježena manja učinkovitost lijekova nego što je to slučaj kod odraslih.

Znanstvenici s University of Texas vjeruju kako je ovakve rezultate moguće barem dijelom objasniti utjecajem hormona povezanih s pubertetom.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(30)
4.6 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.